Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht: voormalig rechter Gala Veldhoen

17 december 2020
Beeld:

Raymond van Olphen | Gala Veldhoen

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
17 december 2020

Gala Veldhoen wordt in mei de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de HvA. Ook treedt zij in januari alvast aan als toezichthouder. Veldhoen werkte onder meer als advocaat en rechter en is momenteel senator voor GroenLinks in de Eerste Kamer.

De Raad van Toezicht bestaat uit vijf toezichthouders die als het ware de werkgever zijn van het hogeschoolbestuur. Gezamenlijk benoemen zij de bestuurders, voeren jaargesprekken en controleren bijvoorbeeld de begroting en de jaarrekening van de hogeschool. Ook houden ze contact met decanen en adviseren ze het bestuur over belangrijke besluiten. 

 

De afgelopen vier jaar was Marleen Barth de voorzitter. Zij leidde de raad na de afsplisting van de UvA en de HvA. Omdat ze daarvoor ook in de raad zat, zit haar termijn er komend jaar op. Een toezichthouder wordt namelijk voor vier jaar benoemd en maximaal één keer voor diezelfde periode herbenoemd. 

Beeld: Raymond van Olphen | Gala Veldhoen

Amsterdammer

Haar opvolger wordt Gala Veldhoen (1971). Zij begint in januari als toezichthouder en neemt in mei de voorzittersrol over. Veldhoen is een geboren en getogen Amsterdammer. Ze werkte als advocaat en later als civiel rechter en strafrechter in de rechtbank Midden-Nederland.

 

Daarnaast vervulde zij verschillende bestuurs- en toezichtfuncties. Nu doet ze dat onder meer bij Paradiso en woningbouwcorporatie Ymere. Ook is ze senator voor GroenLinks in de Eerste Kamer. 

 

Expertise

De Raad van Toezicht ziet in de expertise van Veldhoen een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de hogeschool in Amsterdam. Ook Marleen Barth, die als voorzitter niet betrokken was bij de aanstelling van haar opvolger, is ‘heel erg blij met de keuze’. ‘Het voorzitterschap is een prachtige klus. Ik ga het enorm missen, maar ik kan het met een gerust hart overdragen aan Gala.’

 

Veldhoen noemt de HvA van toegevoegde waarde voor de maatschappij in de hoofdstad. ‘Ik zie onderwijs in het algemeen, en hoger onderwijs in het bijzonder, als een belangrijke emancipatiemogelijkheid voor alle mensen die graag vooruit willen. Daar zet ik me graag voor in.’