Baankansen voor hbo’er (jij dus) steeds beter
Hbo’ers hebben in 2017 opnieuw sneller een baan gevonden dan in de jaren ervoor. En ze vinden niet alleen eerder werk, ze komen ook nog eens vaker op werkplekken terecht die passen bij hun opleidingsniveau.
De werkloosheid onder alle hbo-afgestudeerden is in 2017 gedaald naar 3,2 procent. Dat percentage daalt al vier jaar op rij en is nu op hetzelfde niveau als in 2008, voordat de economische crisis uitbrak.
Van de hbo’ers die werken, heeft 87 procent binnen drie maanden na het afstuderen een baan gevonden. Anderhalf jaar na het afstuderen heeft de helft van de werkenden een vast contract. Dat is iets meer dan voorheen, terwijl er op de hele arbeidsmarkt juist meer flexcontracten worden aangeboden aan werknemers.
87 procent heeft binnen drie maanden na het afstuderen een baan gevonden
Onderwijs en zorg
Vooral in het onderwijs en in de zorg is je kans op een baan goed. In die sectoren is er nauwelijk sprake van werkloosheid. In het onderwijs heeft maar liefst 95 procent van de afgestudeerden binnen drie maanden nadat ze hun diploma halen een baan. Wat wel opvalt is dat het bruto uurloon in deze sector nauwelijks is gestegen. In de zorg is het bruto uurloon juist het hoogst van alle sectoren.
Update, 13:25 uur:
Drie maanden na het einde van hun opleiding heeft 86,4 procent van HvA’ers een baan. Van de afgestudeerde HvA’ers met een baan heeft 83,2 procent een functie op hbo-niveau. Daarmee doet de hogeschool het iets beter dan het landelijk gemiddelde, waar 80,8 procent op hbo-niveau werkt. Alumni van de faculteit Business en Economie hebben het vaakst een baan op hbo-niveau (87 procent) en die van de faculteit Maatschappij en Recht het minst vaak (71,4 procent).
De cijfers komen uit de Hbo-monitor, waarin de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden in het studiejaar 2015/2016 zijn bekeken door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt in Maastricht. Wil je meer weten over jouw afstudeerrichting? Check dan de pdf hieronder.