Van oost tot west: dit zijn de mooiste wandelroutes van Amsterdam

27 november 2020
Beeld:

Andrea Huntjens | De Albert Cuypmarkt

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
27 november 2020

Wandelen is al lang niet meer iets voor oudere koppels met bergschoenen en matchende regenjassen. Nu je je vrienden niet meer in de kroeg kan zien, is wandelen de manier om bij te praten, koffie te drinken of te daten. Ben je je eigen wijk inmiddels zat? Dit zijn de mooiste routes van Amsterdam.

1. Langs de Amsterdamse grachten

Route: Vanaf de Westerkerk loop je via de Negen Straatjes naar de Brouwersgracht. Nog geen genoeg gehad? Pak dan ook een stukje van het Westerpark mee.

Lengte: 6 kilometer

Hoogtepunt: In alle rust langs toeristische hotspots lopen

 

Meestal is door het centrum lopen niet erg ontspannend. Al slalommend langs rolkoffertjes en bierfietsen, is wandelen langs de grachten normaliter vooral stressvol. Maar nu is het er uitgestorven. En dat maken de grachten perfect voor een lange wandeling. Wanneer zag je voor het laatst geen rij voor het Anne Frankhuis staan?

 

De grachten liggen er door het gebrek aan rolkoffertjes ook prachtig bij. Probeer juist nu te letten op dingen die je eerder nooit opvielen, omdat je tijdens je fietstocht door de Negen Straatjes vooral bezig was in leven te blijven.

Beeld: Andrea Huntjens | De grachten van Amsterdam
Beeld: Andrea Huntjens | Zonsondergang in het Westerpark

2. Tussen de joggers en sporters in het Oosterpark

Route: Loop het park in vanaf waar je wil, en maak een rondje (of meerdere).

Lengte: 1.5 kilometer

Hoogtepunt: Tellen hoe vaak je iedere jogger tegenkomt

 

Toegegeven: het Oosterpark is geen uitgestrekt natuurgebied, of oase van rust. Maar het is wel een fijn park, middenin de stad. Als je voor de verandering eens wel in de buurt van de Amstelcampus te vinden bent, is het de perfecte plek om even je gedachten te verzetten na een vreselijk online tentamen.

 

Strijk neer op een bankje aan de rand van de vijver en vermaak je met de vogels die overvliegen, honden die trucjes doen voor hun baasje en joggers die je inmiddels al vijf keer hebt zien langssjokken. In het Oosterpark is het meestal druk, maar daardoor is er ook genoeg om naar te kijken.

Beeld: Andrea Huntjens | Oosterpark
Beeld: Andrea Huntjens | De vijver in het Oosterpark

3. Glühwein drinken in De Pijp

Route: Vanaf het Beatrixpark loop je richting het Sarphatipark, waar je na een rondje (en het liefst als het donker wordt) afslaat richting de Albert Cuypmarkt. Via Oud-Zuid en de Apollobuurt loop je terug naar het park.

Lengte: 5 kilometer

Hoogtepunt: Met een glühwein of warme chocomel in je hand de lichtjes op de markt bewonderen

 

Ook in de drukte van de stad kun je prima wandelen, mits je van iedereen genoeg afstand houdt. Ga daarom aan het begin van de avond naar De Pijp. In de schemering is de buurt op zijn mooist. Overal hangen lichtjes: op de Albert Cuypmarkt, in de Ferdinand Bolstraat en op het Van der Helstplein.

 

Voor veel cafés staan houten hutjes waar je iets warms kunt afhalen. Wandelen met een kop warme chocomel of flinke scheut glühwein loopt toch een stuk lekkerder.

Beeld: Andrea Huntjens | De kerstversiering op de Albert Cuypmarkt

4. Op zoek naar vogels bij de Sloterplas

Route: Je begint in het Rembrandtpark, en maakt via het Sloterstrand een rondje rondom de Sloterplas. Langs het Meervaart Theater loop je terug richting het Rembrandtpark.

Lengte: 10 kilometer

Hoogtepunt: Neem je verrekijker mee en ga als een echte vogelspotter te werk

 

Als je de grachten of De Pijp te druk vindt, is de Sloterplas iets voor jou. Want voor rust en natuur hoef je echt de stad niet uit. Het park rondom de Sloterplas is een uitgestrekt groen gebied en ligt in de zomer vol met zwemmende buurtbewoners en dagjesmensen. Maar in de winter kun je er in alle rust rondlopen.

 

Omdat de plas zo groot is, vind je er allerlei soorten vogels. Wie weet spot je eens iets anders dan de Amsterdamse meeuwen en duiven. Met een beetje geluk kom je een echte ijsvogel tegen.

Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens | Rond de Sloterplas vind je onder andere deze bonte specht en met een beetje geluk zelfs een ijsvogel.

5. Vanaf het Nicolaes Tulphuis loop je zo Utrecht in

Route: Vanaf het Nicolaes Tulphuis loop je, langs de golfbanen, richting Abcoude. Daar loop je richting Gein, en kom je uiteindelijk uit bij de Gaasperplas. Daar keer je terug naar de Gezondheidscampus.

Lengte: 14 kilometer

Hoogtepunt: De idyllische bruggetjes, stilte en natuur

 

Het Nicolaes Tulphuis is misschien niet het meest voor de hand liggende startpunt voor een wandeling door de natuur. Maar iets ten zuiden van de grijze gebouwen van Holendrecht vind je het dorpje Abcoude, dat omgeven is door natuur. Perfect voor een wandeling.

 

Oké, Abcoude is geen Amsterdam meer. Sterker nog: het dorpje ligt zelfs in een andere provincie. Maar daardoor loop je vanaf de Gezondheidscampus dus zo, via allerlei rustige bruggetjes en langs boerderijen, naar de provincie Utrecht.

Beeld: Daniël Rommens | Ook aan deze kant van de stad is er voor vogelliefhebbers genoeg te zien.
Beeld: Andrea Huntjens | Abcoude

Waarom we er geen Google-kaartjes bij hebben geplaatst? Omdat je dan lekker vrij bent om zelf te bepalen hoe je de route loopt. Er zijn al regels genoeg!