Mondkapjes toch verplicht in hoger onderwijs, horeca moet dicht

13 oktober 2020
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
13 oktober 2020

Mondkapjes worden binnenkort toch verplicht in het hoger onderwijs. Dat is een van de maatregelen van de ‘gedeeltelijke lockdown’ die de regering heeft aangekondigd om het coronavirus onder controle te krijgen.

Het onderwijs is volgens de regering belangrijk genoeg om niet verder op slot te gaan. Daarom verandert er met de nieuwe lockdown niets aan de mix van online en fysiek onderwijs. Wel wordt het dringende advies om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimten op korte termijn omgezet in een verplichting.

 

Dat betekent dat alle studenten, medewerkers en bezoekers van HvA-panden bij het bewegen in de gebouwen een mondkapje moeten gaan dragen. Zittend op een studie- of werkplek of in een lesruimte mag het mondkapje dus af. De plicht gaat pas in als het juridisch mogelijk is, liet premier Rutte in de persconferentie weten.

 

Verschillende aanpak.
Eerder zei minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap juist dat mondkapjes in het hoger onderwijs niet nodig waren. Onderwijsinstellingen interpreteerden het dringende advies vanuit de overheid elk op hun eigen manier. De HvA nam het dringende advies over, waar andere instellingen mondkapjes verplichtten of juist helemaal niet adviseerden.

 

Vóór de laatste persconferentie van de regering vroegen wij aan studenten hoe zij tegen een mondkapjesplicht aankeken. (De tekst loopt door onder de video.)

Alle horeca moet woensdagavond om 22 uur de deuren sluiten. Ook Café Fest gaat dus weer dicht. De maatregelen gelden voor vier weken.

 

Meer lezen over het coronavirus? Hier staan al onze artikelen op een rij.

 

Wil je meer weten over de manier waarop de HvA omgaat met het coronavirus? Bekijk de informatie op de website van de HvA.