Oud-voorzitter Huib de Jong geridderd tijdens afscheid

9 oktober 2020
Beeld:

Monique Kooijmans

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
9 oktober 2020

Voormalig HvA-voorzitter Huib de Jong heeft gistermiddag een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat gebeurde tijdens zijn afscheidsbijeenkomst in het Wibauthuis.

Maar een handjevol mensen was fysiek aanwezig; bijna 300 aanwezigen volgden de afscheidsbijeenkomst van oud-voorzitter Huib de Jong via een livestream. Tijdens de bijeenkomst, die werd gepresenteerd door HvanA-hoofdredacteur Altan Erdogan, ontving De Jong uit handen van onderwijswethouder Kukenheim een koninklijke onderscheiding. De Jong mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Beeld: Monique Kooijmans | Wethouder Simone Kukenheim en Huib de Jong

De Jong kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Vanwege de coronamaatregelen speldde niet wethouder Kukenheim, maar zijn vrouw Liesbeth en zijn kleindochter het lintje bij hem op. In de bijeenkomst kwamen verschillende sprekers live of via een videoverbinding aan het woord. Onder anderen Marleen Barth (voorzitter van de Raad van Toezicht) en minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs spraken de voorzitter toe.

 

Veertig jaar

De Jong was veertig jaar actief in het onderwijs. Hij werd in 2013 benoemd tot rector van de HvA, als lid van het toen nog gezamenlijke College van Bestuur (CvB) van de HvA en de Universiteit van Amsterdam. Onder zijn leiding splitste de hogeschool zich in 2017 af van de universiteit. Sindsdien was hij bestuursvoorzitter van de HvA.

 

HvanA sprak in de podcast Even Doorpraten vorige week met De Jong tijdens een van zijn laatste reizen naar de HvA. Op de pont, in de metro en wandelend over de Wibautstraat blikten De Jong en redacteur Daniël Rommens terug op de afgelopen zeven jaar.