Alleen afstudeerders krijgen voorlopig deel collegegeld terug

23 september 2020
Beeld:

Pixabay

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
23 september 2020

Het goede nieuws: je kan ruim 500 euro collegegeld terug krijgen als je studievertraging hebt opgelopen door corona. Het slechte nieuws: dit geldt alleen voor laatstejaars studenten. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren besloten.

Het kabinet kondigde al eerder een regeling aan waardoor studenten die tussen september 2020 en januari 2021 hun diploma halen, drie maanden collegegeld terug zouden krijgen. Dat gaat om 535 euro. Volgens PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul zouden ook studenten die nog niet zo ver in hun studie zijn, gebruik moeten kunnen maken van de regeling. Ze diende daarom samen met de SP en GroenLinks een motie in voor verruiming van de regeling.

De motie werd gisteren – met één stem verschil – afgewezen. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen. De compensatieregeling blijft dus alleen gelden voor laatstejaarsstudenten. 

 

Korting op collegegeld

HvA-student Rogier van der Heijde (Aviation) begon eerder een petitie voor korting op het collegegeld. Deze is inmiddels bijna 11.000 keer ondertekend. Van der Heijde vindt dat sinds de start van het nieuwe schooljaar de kwaliteit van het onderwijs op de HvA achteruit is gegaan. ‘De school heeft een passieve houding in het vormgeven van de online lessen. Eerder kregen we regelmatig hoorcolleges, maar veel zijn vervangen voor online vragenuurtjes’, zo zei hij in de podcast Even Doorpraten van HvanA.

 

De klachten van Van der Heijde werden door de decaan van zijn faculteit, Esther Ras, weersproken. ‘Studenten weten niet dat als ze vorig jaar een euro betaalden voor een contactuur op school, dat diezelfde euro nu misschien maar tien minuten contacttijd oplevert, maar dat daar wel drie uur aan voorbereidingstijd in zit’, zei Ras in dit interview met HvanA.

 

De landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb willen dat meer studenten financiële compensatie krijgen voor hun studievertraging. Volgens ISO zijn er sinds maart 54 duizend meer studenten met studievertraging dan voor de coronacrisis.