Studentenclubs houden ‘kippenhokactie’ tegen hoge huurprijzen

26 augustus 2020
Beeld:

Folia

Geplaatst door
Sterre van der Hee
Op
26 augustus 2020

Verschillende studentenclubs protesteerden woensdagmiddag bij het Benno Premselahuis tegen hoge huurprijzen die studenten moeten ophoesten om een kamer te kunnen huren in Amsterdam.

Tien actievoerders bouwden woensdagmiddag een ‘kippenhok’ – een paar vierkante meters afgezet met gaas – en liepen rond met borden waarop de gemiddelde kamerprijs voor studenten te zien was. De actie, bedacht door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Asva studentenunie en vakbond FNV Young & United, was onderdeel van de #nietmijnschuld-campagne voor afschaffing van het leenstelsel.

 

‘In Amsterdam krijg je een studieschuld van tienduizenden euro’s om een kippenhok te huren. Je moet immers geld lenen om de kosten te dekken,’ zegt UvA-student Pepijn de Reus (bèta-gamma), die ronddrentelt met een rollator en een mondkapje op. Zelf betaalt hij 520 euro per maand voor 10 vierkante meter in Amsterdam Zuidoost. ‘Op Facebook komen soms ook soortgelijke kamers voor 800 euro voorbij, dat is belachelijk.’ 

‘Studenten sluiten als het ware een lening op hun toekomst af. Bizar’

De rollator ‘moet duidelijk maken dat studenten tot hun zestigste een schuld moeten afbetalen om hun studentenkamer te financieren’, zo communiceerden de organisaties vooraf. De bonden willen dat kamerprijzen naar een betaalbaarder niveau worden gebracht, aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns. ‘Studenten sluiten als het ware een lening op hun toekomst af. Bizar. We willen niet dat studenten zich in de schulden moeten steken om huisjesmelkers te sponsoren.’ De clubs pleiten dan ook voor terugkeer van de basisbeurs. 

 

Eerder deze week voerden de studenten actie in Groningen, en in Wageningen, waar ze koepeltentjes opzetten om duidelijk te maken hoeveel een student daarvoor zou moeten betalen. Donderdag bouwen ze kleine studentenhuisjes op Plein ’44 in Nijmegen.