Nynke van Dijk is de nieuwe decaan van Gezondheid en Bewegen, Sport & Voeding

5 juni 2020
Beeld:

Monique Kooijmans (HvA) | Nynke van Dijk

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
5 juni 2020

Vanaf volgend jaar wordt Nynke van Dijk de nieuwe decaan van de faculteiten Gezondheid en Bewegen, Sport & Voeding. Tot die tijd vult Irene Sparreboom de functie in.

Van Dijk komt van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2015 is ze hoogleraar Medisch Onderwijs & Opleiden. Daarnaast is ze lid van het managementteam van de Huisartsopleiding en afdeling Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC, locatie AMC.


Van Dijk is de opvolger van Wilma Scholte op Reimer, die bij haar afscheid opmerkte dat er op de HvA nog ‘behoorlijke stappen te zetten’ zijn om onderzoek een grotere rol te laten spelen in het onderwijs.

 

Bestuursvoorzitter Huib de Jong denkt dat Van Dijk dat werk kan voortzetten: ‘Door haar brede ervaring met onderwijsontwikkeling op alle niveaus binnen het hoger onderwijs, is zij in staat de opleidingen waar nodig te enthousiasmeren voor een volgende stap in hun ontwikkeling, in het bijzonder ook waar het gaat om de integratie van onderwijs en praktijkgericht onderzoek.’

 

Beperkte capaciteit
Van rustig inwerken lijkt voor de nieuwe decaan vanwege de coronacrisis geen sprake. Hoewel het nog niet precies duidelijk is hoe het onderwijs er vanaf 1 september uit zal zien, is wel bekend dat er maar beperkt gebruik kan worden gemaakt van de gebouwen en faciliteiten op Van Dijks faculteiten. Op de gezondheidscampus en op de sportcampus wordt veel praktisch onderwijs gegeven dat niet zomaar online kan plaatsvinden.

 

Lange tijd was Wilma Scholte op Reimer de enige vrouwelijke decaan op de HvA. Daar kwam eerder dit jaar Ineke Bussemaker (Faculteit Business & Economie) bij. Met de aanstelling van Van Dijk heeft de HvA twee vrouwelijke decanen.