Mening: Waarom jij na de crisis echt terug moet komen naar de campus

3 juni 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Eerstejaarsstudenten worden normaal gesproken welkom geheten met een introductieweek. Dit jaar vindt die online plaats.

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
3 juni 2020

Nu je alleen nog via je laptop met de HvA verbonden bent, blijken de gesprekken en drankjes met je studiegenoten belangrijker dan ooit. Want wie alleen colleges volgt en wacht op zijn diploma, mist een groot deel van zijn studententijd, schrijft redactiecoördinator Daniël Rommens.

Studeren is meer dan alleen je colleges volgen. Dat krijg je als student met de paplepel ingegoten tijdens de introductieweek. Het is bijvoorbeeld ook chillen op het terras van het campuscafé of met medestudenten van je studievereniging samen activiteiten ondernemen die  – soms wel en soms niet – met je studie te maken hebben. Misschien denk je er zelfs over om op jezelf te gaan wonen in een studentenwoning.

‘Ik kom hier om mijn diploma te halen’, hoor ik studenten vaak zeggen als ik ze ernaar vraag

Binding met jouw opleiding ontstaat niet vanzelf. Hogeschoolstudenten hebben – meer dan bijvoorbeeld op de universiteit – de neiging om wat zakelijker met hun studententijd om te gaan. ‘Ik kom hier om mijn diploma te halen’, hoor ik studenten vaak zeggen als ik ze ernaar vraag.


Student engagement, zoals de hogeschool het noemt, is volgens onderzoekers belangrijk voor de manier waarop jij je studententijd ervaart en daarmee ook belangrijk voor de resultaten van je studie. Daarom doet de HvA er normaal gesproken alles aan om ervoor te zorgen dat jij als student niet gelijk door de draaideur verdwijnt als je les voorbij is.


Gek plan
Ze stimuleren studieverenigingen, een debatcentrum en ook het online magazine dat jij nu zit te lezen. Alles met het idee om te zorgen dat jij je verbonden voelt met de hogeschool en met de mensen die er rondlopen. Saai verhaal, denk je misschien. En: waar bemoeit de HvA zich mee?

Beeld: SV Venae | Studieverenigingen, zoals SV Venae op de Faculteit Gezondheid, organiseren door het jaar heen activiteiten voor studenten.

Ga jij niet zelf over jouw binding met de hogeschool? Regel jij dat nu niet ook gewoon zelf, zoals je dat misschien altijd gedaan hebt? Met je eigen vrienden, of die nou wel of geen student zijn aan de HvA. Misschien is deze crisis wel het moment dat de hogeschool beseft dat het geforceerd aan zich binden van studenten een beetje een gek plan was. Laten ze zich richten op waar jij voor komt: goed onderwijs en daarna een diploma waarmee je de arbeidsmarkt op kunt. Toch?

 

Vage grenzen
Maar doordat het onderwijs op de HvA vanaf maart bijna volledig via computerschermen gebeurt, is jouw ervaring van de studententijd al een paar maanden beperkt tot alleen het hoognodige. En ongemerkt mis je nu een hoop dingen, omdat je niet op de campus komt. Zeg eens eerlijk, zit je na het college nog even na te praten met je medestudenten? Ga je nu een virtueel drankje drinken om het eind van de tentamenweek te vieren, zoals je dat bijvoorbeeld in Café Fest zou doen?

 

Je loopt niet even binnen in de kamer van de studievereniging. Je kunt na je online college niet eens door de draaideur naar buiten, want je hoeft alleen maar je laptop dicht te klappen en je bent uit de wereld van de HvA gestapt. School en privé houd je op dit moment even gescheiden, want anders vervagen de grenzen en dat moet je niet hebben. Toch?

Je hoeft alleen maar je laptop dicht te klappen en je bent uit de wereld van de HvA gestapt

Nou, misschien juist wel. Want een rijk studentenleven kent niet zulke strikte grenzen. Je ontmoet mensen die dezelfde interesses hebben, waarmee je gezamenlijk leert je gedachten over jouw toekomstige vak en de wereld eromheen te vormen. En dat doe je soms in de collegezaal, soms in de kroeg en soms thuis vanuit je bed in een WhatsApp-groep.


De HvA grijpt de coronacrisis aan om versneld naar een onderwijsvorm te gaan die voor een veel groter deel dan voorheen uit digitaal onderwijs bestaat. Dat betekent niet alleen iets voor jouw onderwijs, maar ook voor de hele ervaring eromheen. En daarom is het belangrijk dat jij en de hogeschool goed nadenken over de gevolgen van zo’n besluit. Want dat biertje of colaatje op de campus en dat kletsen met je studiemaatjes zijn heel belangrijke onderdelen van jouw studententijd. Meer nog dan jij misschien op dat moment doorhebt.

 

Wat vind jij hiervan? We nodigen je uit om jouw mening te geven. Mail die naar hvana@hva.nl of stuur ons een berichtje op sociale media.