HvA stopt met opleiding voor techniekleraren

4 april 2018
Beeld:

Daniël Rommens | De bibliotheek van Faculteit Onderwijs & Opvoeding

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
4 april 2018

Lerarenopleiding techniek volgen? Dan moet je er snel bij zijn, want vanaf september dit jaar kan dat voor het laatst op de HvA.

De bachelor stopt vanaf het collegejaar 2019-2020 met het aannemen van studenten. In plaats daarvan wil de faculteit ervoor zorgen dat meer studenten zich aanmelden bij de opleiding leraar mens & technologie, die veel overlap heeft met de techniekbachelor.

Vorig jaar stonden er veertien mensen bij de techniekopleiding ingeschreven

Klein en duur
‘Ieder jaar melden zich minder studenten aan bij de opleiding,’ zegt een woordvoerder van de faculteit Onderwijs & Opvoeding. Lerarenopleidingen zijn relatief klein en daardoor duur. In 2016 waren er twee eerstejaars bij de techniekopleiding. In totaal stonden er vorig collegejaar veertien mensen bij de studie ingeschreven.

 

‘Bij mens & technologie kunnen studenten breder worden opgeleid,’ vertelt de woordvoerder. De toelatingseisen zijn ook minder streng dan die van leraar techniek. ‘Bij die bachelor kunnen mensen met verschillende profielen zich aanmelden, ook als je bepaalde vakken niet hebt gevolgd op de middelbare school.’ Studenten stapten zelf vaak al over van de techniekopleiding naar mens & technologie.

Positief
De faculteit krijgt er waarschijnlijk wel een andere studie bij, namelijk die tot leraar Duits. Die moet volgend collegejaar al van start gaan. De opleiding hoopt snel te horen of de accreditatieAccreditatie is een keurmerk dat aangeeft dat een opleiding aan de door de overheid vastgestelde minimale kwaliteit voldoet. officieel doorgaat. ‘Maar de voortekenen zijn positief,’ laat de woordvoerder weten.

 

Wie nu opgeleid wordt tot techniekleraar of daar in september aan begint, kan de opleiding nog wel afmaken. In 2023 zal de bachelor dus pas echt verdwijnen.