Café Fest vanaf 1 juni open, hbo mogelijk medio juni van start

6 mei 2020
Beeld:

Esra Can

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
6 mei 2020

Voor nu blijven de campussen dicht voor fysiek onderwijs, maar wellicht komt daar medio juni verandering in. Dat bleek uit de persconferentie woensdagavond. Door versoepeling van een aantal maatregelen kan Café Fest op de Amstelcampus in ieder geval vanaf 1 juni weer open. 

Dit artikel is geactualiseerd op 7 mei 2020, 11.00.

 

Kappers kunnen volgende week aan de slag en onder strikte voorwaarden komen vanaf 1 juni onder meer restaurants, bioscopen en concertzalen aan de beurt. Ook het hoger onderwijs werd kort genoemd: mogelijk kunnen hogescholen medio juni (gedeeltelijk) fysiek onderwijs aanbieden. De overheid wil wel eerst afspraken met het openbaar vervoer maken over hoe er met de toename van het aantal reizigers wordt omgegaan. Daarnaast moeten onderwijsinstelingen de anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Het kabinet besluit daar in de week van 20 mei over.

 

Het bestuur van de HvA gaat nog niet in op dat toekomstscenario. In een bericht laat het weten dat de regering en het RIVM voor nu nog geen ruimte bieden om het onderwijs op de campus te laten plaatsvinden. De komende dagen gaat het bestuur in gesprek met de decanen over knelpunten die daardoor ontstaan. De HvA verwacht medio mei hier meer meer informatie over te kunnen geven. 

 

Horeca

De persconferentie bracht voor Café Fest in ieder geval goed nieuws, vertelt manager Hannah Brühls opgewekt. Uiteraard: de cijfers over het aantal coronabesmettingen en de zorg dienen gunstig te blijven, maar zoals het er nu naar uitziet kan Café Fest op 1 juni de tap weer laten stromen.

‘We hebben al langer nagedacht over oplossingen om de afstand tussen bezoekers onderling en het personeel te kunnen bewaren. Nu kunnen we die in de praktijk gaan brengen.’ Zo moet er tussen terrastafels anderhalve meter afstand zitten. In het café geldt daarnaast een maximum aantal bezoekers van dertig personen, inclusief personeel. 

 

Terras-app

Fest is van plan te werken met een app, zodat gasten op het terras hun bestelling zelf kunnen invoeren. Zo wordt het contact met het personeel zo veel mogelijk beperkt. ‘We gaan de details nog uitwerken, maar het idee is dat er een soort centraal punt komt op het terras waar de bestellingen naartoe gebracht worden. Gasten kunnen hun drankjes vanaf daar dan zelf naar hun tafel tillen.’

 

Het café wordt vooral bezocht door studenten en medewerkers van de HvA. Brühls verwacht daarom nog geen topdrukte vanaf juni. ‘We houden er rekening mee dat onze gang van zaken pas vanaf 1 sepember weer als normaal zal voelen. Maar het is al superfijn om straks de deuren weer te kunnen openen.’