Het is rustig – maar niet uitgestorven – op de Amstelcampus

13 maart 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
13 maart 2020

Het onderwijs op de HvA gaat vandaag zo veel mogelijk door, maar toch is het rustig op de campus. Sommige studenten blijven uit voorzorg thuis, anderen werken het liefst zo lang mogelijk door. ‘Als het gebouw open blijft, ben ik hier maandag gewoon.’

In de kantine van het Wibauthuis eten een paar studenten een broodje. Wie niet beter weet, zou denken dat het vrijdagmiddag half zes is, in plaats van lunchtijd. Waar het normaal rond deze tijd spits is in de kantine, is het nu opvallend rustig.

 

De grote collegezalen op de Amstelcampus zijn donker en leeg. Er lijkt dus gehoor gegeven te zijn aan de oproep om alle colleges met meer dan honderd deelnemers te schrappen. Op de studieplekken in de bibliotheek van het Wibauthuis zitten plukjes studenten achter hun laptops, alsof er niets aan de hand is.

Voor studenten Human Resource Management Safae El M’rabet en Nurten Saygili was het onduidelijk of ze vandaag naar de HvA konden komen. Ze werken samen achter hun laptop in het Wibauthuis. ‘Twitter, de HvA-website: ik las overal iets anders. De mededeling dat de HvA vandaag gewoon open zou gaan, kwam ook wel erg laat. Op het einde van de avond wisten we pas iets, terwijl mijn werk om vijf uur ‘s middags al met een verklaring kwam’, zegt Safae.

Beeld: Daniël Rommens | De grote collegezalen zijn leeg.

De studenten, die bezig zijn met hun afstudeeronderzoek, maken zich vooral druk over mogelijke studievertraging. ‘Ik moest vandaag mijn onderzoeksplan inleveren. Maar wat als ik hierdoor vertraging oploop? De onderzoeksorganisatie waar mijn scriptie over gaat, is dicht’, zegt Safae.

 

Ze zijn dan ook niet van plan naar huis te gaan. ‘Als het gebouw open blijft, ben ik hier maandag gewoon’, zegt Nurten. ‘Die scriptie moet toch af, en dan zit ik liever hier om met iemand te sparren, dan alleen thuis.’

Spam

Ook volgens Software Engineer-student Brian Dekker was de informatievoorziening van de HvA niet duidelijk genoeg. ‘Blijkbaar is er een mail rondgestuurd, maar die heb ik niet gekregen. Misschien zit-ie in mijn spam, maar die check ik nooit.’ Ryan de Bruine (Technische Informatica) bevestigt dit: ‘Bij mijn kwam de mail in mijn spambox terecht. Gelukkig had iemand een screenshot in de groepschat gedeeld.’ Beide studenten hebben vandaag gewoon college in het Benno Premselahuis. ‘Het college van vanochtend is wel afgezegd, maar dat heeft de docent zelf beslist’, zegt Brian.

‘Blijkbaar is er een mail rondgestuurd, maar die heb ik niet gekregen’

Don’t worry

Aan de overkant van de Wibautstraat in het Kohnstammhuis is het erg rustig. De gangen van de opleiding Pedagogiek en de Pabo zijn nagenoeg leeg. Uit een lokaal, achterin de gang, klinkt hard de stem van Bob Marley. ‘Don’t worry about a thing, ‘cause every little thing gonna be alright.’ Pabo-docent Robert van Mulligen wacht achter zijn bureau op studenten die langskomen voor een tentameninzage. 

 

Ook docent Richard van der Veen (Marketing) gaf vanochtend gewoon college. Ongeveer twintig personen kwamen opdagen. ‘Ik kreeg twee of drie afmeldingen van studenten die grieperig waren, maar verder was iedereen er’, zegt Van der Veen. Wel kreeg hij veel vragen, vooral over het halen van deadlines. ‘Veel studenten denken dat er een vakantie aankomt, maar daar moet je voorzichtig mee zijn. Aan verslagen werken: dat kan ook gewoon thuis.’

 

Bij docent Monique Dubbelman (Digitale Media) was dat anders: haar studenten kwamen niet opdagen bij college.

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom het coronavirus en de gevolgen die dit heeft voor het onderwijs op de HvA? Volg hier onze liveblog. Deze wordt bij elke ontwikkeling aangevuld.