Mantelzorger, beperking of gewoon een vraag? HvA start proef met loket

9 maart 2020
Beeld:

Kyrie Stuij | Programmaleider Matthijs Eijgelshoven en Sandra Scheffel van Studentenzaken

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
9 maart 2020

Specifieke hulp nodig? Dan ben je straks mogelijk niet meer afhankelijk van de wirwar aan informatie op MijnHvA of van een onpersoonlijk e-mailadres. De HvA is gestart met een loket op de Leeuwenburg, waar studenten met persoonlijke vragen terecht kunnen bij medewerkers. 

Student Info, zo heet het nieuwe loket op de Leeuwenburg: makkelijk uitspreekbaar in zowel het Nederlands als Engels. Dat is belangrijk omdat het loket goed vindbaar en vooral laagdrempelig moet zijn. ‘We willen dat studenten zich hier welkom en gehoord voelen’, vertelt Matthijs Eijgelshoven, programmaleider Studeren met een functiebeperking. 

Hulp nodig?

De HvA heeft diverse medewerkers die hulp kunnen bieden bij persoonlijke situaties die effect hebben op je studie. Daarvoor kun je (ook zonder Student Info als tussenpersoon) terecht bij het studentendecanaat. Elke faculteit biedt een studentencaan waar je bij terecht kan. Check deze link als je wil weten bij wie je kunt aankloppen op jouw faculteit. 

Want als het gaat om informatievoorziening voor studenten met een functiebeperking, doet de HvA het nog niet zo goed. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête van voorgaande jaren en uit eigen onderzoek. Ondanks dat er allerlei mensen en afdelingen zijn die studenten kunnen helpen, is het soms lastig om de juiste persoon te vinden. Studenten zijn nu nog vooral afhankelijk van MijnHvA of hun studieloopbaanbegeleider, die in zo’n grote organisatie ook niet altijd alle mogelijkheden kent. 

 

Inspiratiebron

Andere hogescholen (zoals Avans en Windesheim) die wel goed scoren op dit gebied hebben een vergelijkbaar loket: waar medewerkers studenten doorverwijzen naar de juiste persoon. Die dienen als inspiratiebron voor Student Info, een samenwerking tussen de faculteit en de overkoepelende afdeling Studentenzaken. 

Beeld: Kyrie Stuij | Matthijs Eijgelshoven

Dat klinkt misschien hetzelfde als het servicepunt dat je bij de ingang van elke faculteit vindt, maar er is toch een verschil, zegt Eijgelshoven: ‘Het Servicepunt is een belangrijke plek voor iedereen met praktische vragen, denk aan hoe de kluisjes werken of wat je moet doen als je je wachtwoord kwijt bent. Student Info sluit daarop aan, maar is meer gericht op persoonlijke situaties van studenten die effect hebben op hun studieresultaten. Bij wie moet je bijvoorbeeld zijn als je het niet eens bent met een besluit van de examencommissie? Wat zijn je mogelijkheden als je moeite hebt met concentreren bij een tentamen? Hoe zorg je voor een goede planning?’

 

Huiskamer

Om die reden zit Student Info ook in de ‘huiskamer’ voor Techniekstudenten op de derde etage. Op de vensterbanken staan ansichtkaarten en zelfgemaakte lampen van Techniekstudenten. De tafels zijn van robuust hout en hier en daar zijn planten geplaatst. Zo moeten studenten zich comfortabel voelen om hun verhaal te doen. Dat hoeft volgens Eijgelshoven niet altijd een probleem te zijn. ‘Het mag ook een taalvraag zijn. Als je bijvoorbeeld twijfelt over spelling of over de hoofdstukindeling van je scriptie. We zijn er om te helpen.’ 

 

Student Info wordt bemand door medewerkers van Studentenzaken. Als het goed is verhuist het loket in mei naar de begane grond. In december evalueert de HvA de resultaten. Bij succes krijgt vermoedelijk elke campus zo’n loket, en dan in de buurt van het reguliere Servicepunt. ‘In het ideale toekomstscenario kunnen alle studenten overal terecht bij Student Info, en worden die gerund door empathische collega’s die de organisatie en mogelijke hulpbronnen door en door kennen.’