In beeld: Amfi-studenten stampten in drie weken tien modemerken uit de grond

23 januari 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens Suzan Stekelenburg
Op
23 januari 2020

Honderden studenten van mode-instituut Amfi kregen de taak om in drie weken een volledig modemerk op te zetten. Hun creaties waren woensdag te zien tijdens een modeshow, die zij zelf moesten organiseren, bij Dok Amsterdam.

De studenten van verschillende studierichtingen moesten alles van begin tot eind regelen. Van modeontwerp tot financiën, en van toiletrollen tot kaartverkoop.

 

16.00u

Voor de echte shows van start gaan, gebeurt er nog een hele hoop achter de schermen. Visagisten werken de make-up van de modellen in een rap tempo bij, er worden nog wat dansjes opnieuw geoefend en kapsels worden last-minute veranderd. De studenten zeggen niet gestrest te zijn, maar sommige gezichtsuitdrukkingen suggereren het tegendeel. De repetitie voor de show begint strak op tijd, zonder de kledingstukken. Die zijn voor de echt show vanavond.

Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens | De modellen wachten op hun beurt tijdens de generale repetitie.
Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens

18.45u
De generale repetitie is achter de rug. Studenten krioelen in de volle kleedkamer om hun modellen in de ontworpen kledingstukken te hijsen en make-up en haar bij te werken. Want straks begint de echte show met publiek.

 

In een hoek vinden we student Vera Boreel (20), die nog in de weer is met naald en draad. ‘Een riem bleek te groot voor ons model, waardoor haar kledingstuk helemaal afzakte. Ik moet hem nu snel korter maken, maar ik doe het niet netjes. Het moet snel klaar zijn.’

 

Beeld: Daniël Rommens | Vera legt nog snel de laatste hand aan de ceintuur van haar kledingstuk.
Beeld: Daniël Rommens | Student Emily Vlemingh (23) past de cape van haar model aan.
Beeld: Daniël Rommens | Tom van Staten (23, rechts) baalt van de vertraging bij de make-up: ‘Het gaat te langzaam, ik heb al lichte paniek.’
Beeld: Daniël Rommens | De laatste voorbereidingen voor de echte show worden getroffen.
Beeld: Daniël Rommens | Student Ashley Moella (22): ‘Ik heb geen last van stress.‘
Beeld: Daniël Rommens

19.15u
Eerder op de dag zijn de pitches van studenten al beoordeeld door docenten en medewerkers van grote modemerken. Maar het grote publiek komt pas bij het belangrijkste onderdeel van het project: de eindshow. Hier is al dat harde werk uiteindelijk voor geweest. Alle kaartjes voor de show zijn door studenten zelf verkocht. Familieleden en vrienden stromen langzaam de zaal binnen en vullen de hele ruimte. De grote show kan beginnen.

Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens | Student Paiman Azizi (20) kijkt geconcentreerd naar de show van zijn groep. ‘Ik vind het wel spannend, maar ik weet zeker dat we een goede beoordeling krijgen.’
Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens