Nieuwe wet maakt weg vrij voor Nationale Studenten Enquête

7 januari 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
7 januari 2020

Het leverde vorig jaar een hoop verwarring op, maar dit jaar is-ie er weer: de Nationale Studenten Enquête (NSE). De Vereniging Hogescholen trok zich vorig jaar terug, omdat de vragenlijst door technische problemen onbetrouwbaar was geworden. Dat lijkt straks opgelost. 

De Vereniging Hogescholen ontving vorig jaar klachten over de NSE. De enquête vertoonde technische fouten. Dat had te maken met de AVG, de in 2018 ingevoerde wet die persoonsgegevens beter beschermt. Zo werden de gegevens van studenten voorheen automatisch gekoppeld aan de online vragenlijst, en moesten ze die vorig jaar opeens handmatig invullen. Dat leidde tot problemen, want niet alle deelnemers konden hun opleiding invoeren. De resultaten waren daardoor ontbetrouwbaar geworden. 

Wat is de NSE?

De Nationale Studenten Enquête is een jaarlijks terugkerende vragenlijst die de kwaliteit van het onderwijs en de tevredenheid van studenten in het hoger onderwijs meet. Op basis van deze resultaten wordt jaarlijks de Keuzegids opgesteld. De gids staat bekend als een belangrijk onderdeel voor studenten in hun opleidingskeuze. 

Inmiddels heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat hogescholen en universiteiten verplicht om de studentengegevens aan te leveren aan Studiekeuze123, de uitvoerder van de enquête. Dat neemt onduidelijkheid weg voor hogescholen, die vorig jaar de studentengegevens niet aanleverden omdat ze twijfelden of dat in het kader van de AVG wel mocht. Bovendien hoeven studenten dan ook niet meer handmatig hun gegevens in te vullen. 

Het wetsvoorstel moet nog naar de Eerste Kamer, maar de verwachting is dat het ook daar wordt aangenomen. Daarmee gaat de wet vanaf april dit jaar in. Dat is ook het moment waarop studenten worden gevraagd om deel te nemen aan de enquête. Studiekeuze123 en de hogescholen overleggen nog hoe zij dit jaar studenten gaan motiveren om de vragenlijst in te vullen.

 

Overigens werd de Keuzegids, die de resultaten van de NSE vermeldt, vorig jaar alsnog uitgebracht. Deze editie werd toen samengesteld met gegevens van het voorgaande jaar.

Door de afwezigheid van de NSE vorig jaar besloot de HvA zelf een tevredenheidsonderzoek uit te laten voeren onder een studentenpanel. Het hogeschoolbestuur heeft besloten dat onderzoek te herhalen. Dit jaar zijn er daardoor twee onderzoeksmomenten: de NSE en het eigen tevredenheidsonderzoek van de afdeling Institutional Research.