Oud-student Bowi Jong is HvA’er van het jaar 2019

18 december 2019
Beeld:

Tim van den Broek

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
18 december 2019

Bowi Jong is HvA’er van het jaar 2019. Dat werd bekendgemaakt tijdens de eindejaarspodcast van HvanA in café Fest woensdagmiddag. Bowi zette zich het afgelopen jaar in voor homoacceptatie in de voetbalwereld, én op de HvA. 

Bowi (20, net afgestudeerd van International Business) bracht afgelopen jaar een ongekende maatschappelijke beweging teweeg. Dat bleef niet bij zijn oproep aan de KNVB om op te treden tegen het negatieve gebruik van het woord homo, maar ook met de stroom reacties die hij losmaakte op Twitter onder de hashtag #sorryjohan. Bowi en duizenden anderen deelden hun emotionele comingoutverhaal, en maakten daarmee een vuist tegen de denigrerende opmerkingen van tv-presentator Johan Derksen. 

De HvA-student groeide onverwacht uit tot landelijk boegbeeld van de strijd tegen homohaat. Dat middelpunt van de aandacht was niet altijd makkelijk. Bowi werd online aan de lopende band beledigd en bedreigd, maar ging onvermoeibaar door met zijn missie voor een inclusieve voetbalwereld. Tot op de dag van vandaag ontvangt hij berichten van mensen die hem bedanken voor zijn inzet. 

 

Naast Bowi waren student Patrick Torremans, lector Louise Elffers, docent Jan-Derk Bakker en diversiteitsmanager Aliya Çelik genomineerd voor de prijs. Of het nou gaat om indrukwekkend praktijkgericht onderzoek, het lef om je uit te spreken of jarenlange ervaring als stille kracht, alle genomineerden hebben zich op hun eigen manier ingezet voor de HvA of de maatschappij.

 

De HvA’er van het jaar werd bekendgemaakt tijdens de eindejaarspodcast van HvanA. Die kun je hieronder beluisteren. (De tekst loopt door onder de podcast.)

De redactie koos voor Bowi als winnaar vanwege de impact die hij wist te maken. Landelijk, maar ook op de HvA. Zo sprak Bowi in de wekelijkse podcast van HvanA over de niet altijd homovriendelijke cultuur op de Fraijlemaborg, en ging in gesprek met het bestuur van de faculteit over de cultuuromslag die daar nodig is. ‘Bowi heeft veel betekend voor het gevoel dat je trots mag zijn op wie je bent en wat je doet’, aldus de jury. 

 

‘Ik ben er stil van’, reageerde Bowi in een overvol café Fest tijdens de eindejaarspodcast. ‘Het is een eer. Al vind ik dat iedereen hier aan tafel de prijs had mogen krijgen. En eigenlijk elke student van de HvA.’ Bowi ontving een gepersonaliseerd, handgemaakt denim jack van Amfi-studenten Aimee Konijn en Ksenia Kheninen. De andere genomineerden ontvingen een gepersonaliseerde tas van de beginnende modeontwerpers.