Studentenraden: Wij willen 5.000 nieuwe studentenwoningen per jaar

15 maart 2018
Beeld:

Amaury Henderick (cc, via Flickr)

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
15 maart 2018

Het moet klaar zijn met het woningtekort voor studenten in Amsterdam. Dat vinden studenten van achttien verschillende studentenorganisaties. Ze schrijven samen een open brief aan alle politieke partijen in Amsterdam. Daarin roepen ze op tot spoed bij het bouwen van nieuwe studentenwoningen.

De brief is ondertekend door studenten van onder andere de HvA-Centrale Medezeggenschapsraad, de Asva studentenunie, de VU studentenraad en faculteitsraden van zowel HvA als UvA-faculteiten. Ook de Amsterdamse jongerenorganisaties van SP, GroenLinks, PvdA en D66 tekenden.

 

In de brief zeggen de studenten dat het tekort aan betaalbare studentenwoningen een ‘gigantisch probleem’ is. Ze schrijven: ‘Het wonen in kasten of huurprijzen van 800 euro of meer wordt steeds normaler.’ 

 

2.000 per jaar is niet genoeg

Hun oplossing: ze willen dat de gemeente elk jaar 5.000 studentenwoningen extra bouwt. De meeste politieke partijen in Amsterdam willen er 2.000 per jaar bij bouwen. Dat vinden de briefschrijvers niet genoeg. Volgens hen is er momenteel een tekort van 12.000 studentenwoningen in Amsterdam. Dat heeft de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) berekend. Als er dan maar 2.000 woningen per jaar worden gebouwd, is het woningtekort volgens hen in 2038 pas opgelost.

 

Volgens de briefschrijvers maken politici wel vaker beloftes over het bouwen van meer studentenwoningen, maar worden die vaak niet nagekomen. Daarom vinden ze dat er nu echt iets moet gebeuren.

Lees hier de open brief van de studentenorganisaties.

Hospiteren

Vorig jaar maakten regisseurs Anne van Campenhout en Nicky Maas een documentaire over HvA’er Sofie Maas (19, student media, informatie en communicatie) en haar zoektocht naar een kamer in Amsterdam. Sofie werd gefilmd terwijl ze meerdere hospiteeravonden afliep. Bekijk hieronder de trailer van de documentaire Helaas ben je het niet geworden: