Griezelen in de tentamenzaal: Liggen er echt lijken in het IWO?

27 november 2019
Beeld:

Esra Can | De ingang van de tentamenzalen van het IWO

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
27 november 2019

Het is er donker, koud en met de lift kun je alleen naar de vierde verdieping. Het IWO is voor veel HvA’ers maar een griezelige plek. Volgens sterke verhalen liggen er dode lichamen opgeslagen, wachtend op medisch onderzoek. Maar klopt dat wel?

De tentamenzalen van het IWO zijn niet de ideale plek om een toets te maken. Het is vanaf metrostation Holendrecht – dat al een eind weg is – nog zeker tien minuten lopen naar het IWO en dat geeft veel studenten genoeg tijd om wild te fantaseren over het mysterieuze gebouw. Zo gaat al jaren het gerucht dat er duizenden mensenlichamen zouden liggen, wachtend op autopsie, onderzoek of orgaandonatie.

 

De tentamenzalen liggen namelijk naast het ziekenhuis AMCTegenwoordig bekend als Amsterdam UMC, locatie AMC. . Ook ruikt het er soms een beetje muffig en is het vaak steenkoud. En waarom stopt de lift alleen op de vierde verdieping?

‘Ik heb weleens mannetjes in van die groene pakken gezien’

Kilometers aan boeken

Zou het echt zo spannend kunnen zijn? Voor zover bekend zit namelijk het Boekendepot in het IWO. Er liggen kilometers aan boeken opgeslagen om te verspreiden over de verschillende HvA-locaties. Als je een boek bestelt dat in de bibliotheek niet voorradig is, komt het hoogstwaarschijnlijk uit het IWO.

 

‘Wij zitten inderdaad in het gebouw’, laat een medewerker van het boekendepot telefonisch weten. ‘Maar we nemen niet alle verdiepingen in beslag. De rest is van het AMC. Ik geloof dat we niet de enige in dit gebouw zijn.’

 

De mortuarium-mythe blijkt hardnekkig. Ook de medewerkers van het Boekendepot hebben er al eens van gehoord. Geloven doen ze er niet in. ‘Het klinkt als een broodjeaapverhaal’, zegt een medewerker aan de telefoon. Op naar Holendrecht dan maar.

Beeld: Esra Can | Het boekendepot van de HvA en Universiteit van Amsterdam

Naast de hoofdingang van het IWO-gebouw ligt een kleine sportschool, een vestiging van het Universitair Sportcentrum (USC). Artsen en coassistenten hangen er na hun dienst aan de gewichten. Locatiemanager Koen Alefs lacht hard om het idee dat er een verdieping boven zijn sportschool misschien menselijke lichamen liggen. ‘Het is ook wel een griezelig gebouw. Als ik hier ’s avonds in mijn eentje afsluit, voel ik soms een koude wind door de gang, waardoor ik de deur bijna niet meer dichtkrijg.’ Hij lacht. ‘Dat komt meestal door ventilatieproblemen.’

 

Aria

Alefs loopt naar buiten en wijst naar delen van het gebouw. Vooral de begane grond en eerste verdieping zijn onbekend, daarboven ligt het vol met boeken van het depot. ‘Direct naast de sportschool is een vriesruimte met weefsel. Bacteriën, en zo. Menselijk weefsel ligt er niet hoor’, zegt Alefs. Op de hoek van het gebouw wijst hij naar een zij-ingang. ‘Hier heb ik weleens mannetjes in van die groene pakken gezien. Misschien vinden de studenten dat ook een beetje griezelig.’

 

In het AMC ga ik verder op zoek naar een antwoord. De receptioniste zoekt het IWO op in het computersysteem en ziet dat er nog een organisatie zit, het Aria. Ze weet alleen niet precies wat het is.

 

‘Als ik hier ’s avonds in mijn eentje afsluit, voel ik soms een koude wind door de gang’

Het Aria is het Animal Research Institute AMC, zo is te lezen op de website van het ziekenhuis. Uit een jaarverslag blijkt dat het AMC (in samenwerking met de UvA) duizenden dieren bezit om te onderzoeken. De HvA heeft geen dieren. De proeven zijn vooral gericht op onderzoek naar ‘kanker, hart- en vaatziekten en geestes- of zenuwziekten.’ 

 

Het IWO blijkt een van de UvA-locaties te zijn waar deze dierproeven worden uitgevoerd. In het AMC zijn in totaal 12.149 muizen, 1.123 ratten, 37 konijnen, 67 varkens en 919 zebravissen aanwezig, zo blijkt uit het jaarverslag. Een deel hiervan bevindt zich in het IWO, maar om welke dieren en aantallen dat precies gaat is niet te achterhalen. Menselijke lichamen liggen er in ieder geval niet.

 

Ben jij deze week in het Nicolaes Tulphuis? Kom ons dan ontmoeten in de hal tegenover de koffiecorner. De aankomende dagen maken we verhalen over de gezondheidscampus en we horen graag welk verhaal we volgens jou niet moeten vergeten.