Julia juicht - Waarom ik geen regenboog-emoji’s gebruik

11 oktober 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
11 oktober 2019

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (18) dit jaar voor het eerst naar de HvA om te studeren. Grote stad, lange treinreis, wennen aan het studentenleven; Julia schrijft het allemaal op. Dit keer op Coming Out Day: gezeik en kortzichtigheid over uit de kast komen.

Toen ik net aan deze studie begon, leek het me handig om een regenboog-emoji in mijn Instagrambio te zetten. Dan hoef je later niks meer uit te leggen. Toch heb ik dit niet gedaan. Het hele ‘uit de kast komen’, vind ik gewoon écht stom.

Luister je liever naar deze column? Julia leest hem zelf voor.

 

Ik werd vorig jaar verliefd op een meisje van mijn studie. Ze kleedde zich jongensachtig en ze wilde eigenlijk ook een jongen zijn. Transgender dus. Meteen kreeg ik de vraag van mensen of ik dan ook panseksueel was. Jezus, weet ik veel! Als je verliefd bent op een jongen en hij vertelt je op een dag dat hij liever een meisje wil zijn, dan verandert je seksualiteit toch ook niet? Want we vallen allemaal op innerlijk, toch? Right.

 

Een aantal vriendinnen van mij wist inmiddels van het meisje van mijn studie, maar ik had niet de behoefte om met heel Boxtel te gaan delen dat ik naast jongens ook op meisjes val. Ik vind het eigenlijk helemaal niet nodig om mezelf als het ware ‘in een hokje te plaatsen’. Als het een keer op een feestje gaat over mensen die lesbisch of biseksueel zijn, en ik hoor iemand roepen: ‘Oh my god, Julia! Dat ben jij toch ook? Luister!’, dan spring ik echt uit mijn vel.

Als dat echt je eerste reactie is op mijn seksualiteit, kun je meteen je spullen pakken

Dan heb je ook nog het type mensen dat andere seksualiteiten niet begrijpt. Ik snap eigenlijk sowieso niet hoe je een uitspraak kunt doen over een andere seksualiteit als je die zelf niet hebt. Zo was ik laatst op een feestje en toen werd er gezegd: ‘Ja, ik vind biseksuelen wel raar hoor. Die weten het gewoon niet. Het is hetero, of homo.’ Als je jezelf als iets anders dan hetero definieert, gaan mensen zich ook meteen bemoeien met je seksualiteit. Mensen, dat is níét de bedoeling!

 

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de profiteurs. Héb ik een keer een date met een jongen, dan komt het onderwerp ter sprake. ‘Oh. Nou, voor mij wel handig.’ Wat bedoel je hier nou weer mee?! ‘Ja, voor een trio ofzo!’ Als dat echt je eerste reactie is op mijn seksualiteit, kun je meteen je spullen pakken en vertrekken. Alsof dat voor mij perfect zou zijn omdat ik dan met beide genders in bed lig, hoe kortzichtig kun je denken?

 

Waar je ook zoveel gezeik over hoort, is over mensen die genderqueer zijn. ‘Waarom moet NS nou weer ‘dames en heren’ veranderen door ‘reizigers’? Deze uitspraak haalt echt het bloed onder mijn nagels vandaan. Alsof íémand daar last van heeft, je bent toch ook een reiziger? Al zou NS ‘Yo bitches’ zeggen of ‘Hoi stomme mensen’, ik zou er nog niet bijna wakker van liggen. Reizigers klinkt eigenlijk sowieso logischer. Dan worden kinderen en huisdieren ook niet meer buitengesloten.


Dus nee, ik heb geen regenboog-emoji in mijn Instagrambio staan. Puur om al het gezeik en commentaar te ontwijken, want ik kom vanzelf wel iemand tegen die ik leuk vind. Of dat nu een jongen, meisje of een genderneutraal persoon is.