Stop met piekeren en begin met spijbelen: hoe je wél geniet van je studententijd

7 oktober 2019
Beeld:

pexels

Geplaatst door
Andrea Huntjens Suzan Stekelenburg
Op
7 oktober 2019

In jouw studententijd gaat het vaak over werkdruk, studieschuld en prestatiedrang. Wij vinden dat studeren meer is dan alleen het behalen van je diploma. Daarom deze tips om ook nog een beetje te genieten.

1. Skip eens je college

Neem eens een keer lekker vrij. Zo nu en dan kun je dat saaie en nutteloze hoorcollege dat net in je drukke week valt, best een keer mijden. In die kostbare uurtjes kun je iets doen waar je écht zin in hebt. Ga eindelijk eens koffie drinken bij dat leuke café waar je altijd langskomt, of ga de omgeving van jouw faculteit eens verkennen. Grote kans dat je nu niet veel meer kent dan de paar straten tussen de metrohalte en jouw HvA-gebouw. 

2. Gebruik je ov-chipkaart

We weten allemaal hoe duur het OV is. Gelukkig hoef jij je daar geen zorgen over te maken, want in jouw portemonnee zit een magisch pasje: het studentenreisproduct. Maak er gebruik van! Zoek op Google Maps een stad of dorp in Nederland die het verst van jouw woonplaats af ligt en reis er eens heen. Of ga ontbijten/lunchen/borrelen in een onbekende stad. Heel avontuurlijk aangelegd? Gooi een dartpijltje op een kaart van Nederland. Overal waar die landt – behalve de Noordzee dan – moet je naartoe. 

3. Iets te vieren? Dat kan ook doordeweeks

Wie zegt dat je alleen in het weekend aan de studiesleur kunt ontsnappen? Ook op maandagavond kun je er een feestje van maken. Trakteer jezelf eens op een doordeweekse avond op een etentje, of neem je studiegenoten mee na een saai werkcollege. En nee, dat hoeft niet meteen je hele maandbudget te kosten, want met deze tips scoor jij de beste studentendeals. Eet smakelijk!

4. Voorkom stress met een ochtendritueel

Niet gek dat je ’s ochtends al stress voelt, als je na drie keer snoozen ook nog eens honderd appjes van de hockey- familie én klas-appgroep leest. Begin je dag ontspannen met je eigen ochtendritueel. Sta een halfuur eerder op, zet je favoriete rustige muziek op, neem een lange douche en laat die appjes lekker onbeantwoord. Wedden dat je de studiedag een stuk relaxter begint? 

5. Ga goed om met Ome Duo

Hoe eng een studieschuld ook lijkt, neem het niet al te serieus. Het hoort nu eenmaal bij het studentenleven en het maakt jouw studie gelukkig ook mogelijk. Geld lenen van Ome Duo is dus oké, zolang je er maar verantwoordelijk mee omgaat. Zie het dus niet als je hele maandbudget, maar leen wat je nodig hebt. En oké, heel soms zijn dat ook die leuke boots die je online gezien hebt.

6. Extra tip: studievertraging is niet het einde van de wereld

Studievertraging loop je al gemakkelijk op door vakken die je nooit lijkt te halen, een drama met je scriptie of een iets te hectisch studentenleven. Heb je problemen thuis of zit je niet lekker in je vel? Dan is een studievertraging van een halfjaar of zelfs een jaar helemaal niet erg. Het beschermt je juist tegen een burn-out en zorgt ervoor dat jij je studie op een gezond tempo afrondt. 

Ok, heb je een heel blok uit je neus zitten vreten en zit je nu dik in de stress voor de tentamenweek? Check dan hier onze last-minute tentamentips, praktische tips voor een meerkeuzetoets en onze (wetenschappelijk onderbouwde) studietips.