Nieuwe voorzitter CMR: ‘Vergaderstukken moeten simpeler worden’

6 september 2019
Beeld:

Daniël Rommens | Archiefbeeld van een vergadering van de CMR

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
6 september 2019

De documenten die de leden van de Centrale Medezeggenschapsraad wekelijks moeten doorspitten zijn te ingewikkeld. Dat zegt Paul Disco, de nieuwe voorzitter van die raad, in de wekelijkse HvanA-podcast Even Doorpraten.

‘We gaan een Jip en Janneke-slag maken,’ zegt Paul Disco (docent marketing). ‘We willen gewoon begrijpen waar we het over hebben.’ De net verkozen voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR)De CMR adviseert het HvA-bestuur en beslist mee over allerlei zaken en problemen die op de HvA spelen, van roosters tot duurzame koffiebekers. vindt dat de documenten voor vergaderingen veel teveel jargon en afkortingen bevatten.

Beeld: Twitter | Paul Disco

Doordat de documenten zo ingewikkeld zijn, zou niet ieder lid van de raad genoeg tijd hebben om ze goed te lezen. Daardoor kan volgens Disco niet iedereen goed meepraten over de besluiten die aan de medezeggenschapsraad worden voorgelegd.

 

Disco: ‘Wij willen de stukken voor de raad behapbaar maken, zodat we er met zijn vierentwintigen over kunnen nadenken. Daarvoor gaan we meer tijd nemen op onze vergaderdagen.’ De hoop is dat het HvA-bestuur op den duur zelf eenvoudiger leesbare stukken gaat opsturen naar de raad.

 

Werkdruk
Het versimpelen van de documenten zou ervoor moeten zorgen dat de werkdruk in de medezeggenschap wat lager wordt. In de afgelopen raadsperiode hebben meerdere studenten uit de raad gemeld dat het werk hen teveel werd. Sommige leden hebben zelfs tijdelijk een stapje terug moeten doen, of hun plek in het dagelijks bestuur van de raad moeten opgeven.

‘Veel van onze tijd gaat zitten in het fixen van problemen, maar dat ziet niemand’

Oud-voorzitter Mark van der Horst baalt daarvan: ‘Ik heb heel vaak met studenten gezeten en gevraagd wat ze nodig hadden en hoe ik ze kon helpen.’ De CMR probeert op verschillende manieren om meer studenten te betrekken bij de medezeggenschap, maar dat lukt maar mondjesmaat.

 

Van der Horst denkt dat het niet in de cultuur van het hbo zit om met medezeggenschap bezig te zijn. ‘Het is veel meer gericht op het vinden van een baan. Studenten shinen liever tijdens hun stage dan in de medezeggenschap, terwijl dat ook heel mooi op je cv staat.’

 

Disco denkt vooral dat het werk van de raad meer zichtbaar moet zijn: ‘Veel van onze tijd gaat zitten in het fixen van problemen, maar dat ziet niemand. We moeten laten zien waarop we ons onderscheiden.’

 

Wil je de hele podcast beluisteren? Dat kan hieronder.

Dit bericht is aangepast om 11.04u.