Eerstejaars hebben moeite met plannen, tempo en hoeveelheid lesstof

5 september 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
5 september 2019

Waar lopen eerstejaarsstudenten tegenaan in de eerste honderd dagen van hun studie? Dat onderzocht de HvA vorig jaar met de 100Dagen Monitor. Ze blijken het meest te moeten wennen aan het tempo, de hoeveelheid lesstof en aan plannen. 

Lang niet alle studenten kiezen in een keer de juiste opleiding. De HvA ziet daardoor een uitvalpiek in de eerste maanden na de start van het schooljaar. Studenten wisselen bijvoorbeeld van studie of schrijven zich uit.

 

Om beginnende studenten goed aan te laten sluiten op het hbo, houdt de HvA de 100Dagen Monitor bij. Een vragenlijst waarin eerstejaarsstudenten kunnen aangeven wat goed bevalt en waar ze moeite mee hebben. Daar deed 20 procent aan mee.

 

Goed contact met medestudenten

De meerderheid van die studenten is positief over het contact met medestudenten (82 procent) en zegt zichzelf te kunnen zijn (71 procent). Ook vinden zij dat docenten ervoor zorgen dat het prettig is om vragen te stellen (68 procent) en wil vier op de vijf studenten de opleiding afronden.

Studenten met een mbo-achtergrond lijken minder problemen te hebben met zelfstandig werken

Maar er zijn ook hobbels op de weg bij de overstap naar het hbo. De meeste problemen ervaren studenten bij het tempo van de studie (23 procent). Op nummer twee staat de hoeveelheid lesstof (20 procent) en op nummer drie plannen (18 procent). 

 

Wiskunde en statistiek

Deze zogenoemde aansluitingsproblemen komen vaker voor bij studenten met een mbo-vooropleiding. Bijna 30 procent van deze studenten heeft moeite met het tempo van hun studie en de hoeveelheid lesstof. Ook wiskunde en statistiek is lastig (25 procent). Opvallend is wel dat zij minder problemen lijken te hebben met zelfstandig werken dan studenten die van de havo komen (7,5 tegen 9 procent). 

En wat verwacht de HvA eigenlijk van de studenten? Dat is niet duidelijk, zegt 15 procent van de ondervraagden. Er is in het onderzoek niet doorgevraagd op de onduidelijkheid. De afdeling Institutional Research, die het onderzoek uitvoert, noemt de monitor een ‘thermometer’. De faculteiten kunnen de uitslagen toespitsen op de eigen studenten en onderdelen eventueel verder onderzoeken. 

 

Ben jij dit schooljaar aan je studie op de HvA begonnen? Dan krijg je eind november een uitnodiging om deel te nemen aan de 100Dagen Monitor van dit jaar. De uitslagen van dat onderzoek worden in 2020 bekendgemaakt.