Deze pijpjes zorgden voor een waterballet in de Leeuwenburg

5 maart 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
5 maart 2018

Twee stukjes pijp zorgden er bijna voor dat studenten maandag niet naar hun college konden in de Leeuwenburg, een van de grootste gebouwen van de HvA. Bijna, want medewerkers waren snel bij het lek.

Er zitten dweilsporen op de granieten tegelvloer, vlakbij de ingang van de Leeuwenburg. ‘Dat is niet door de lekkage hoor,’ zegt campusmanager Nienke Ringersma. ‘De vloer was gewoon heel vies van het strooizout van vorige week, dus die is vanochtend gedweild.’

‘We zagen snel waar het lek was’

Samen met Metin Kircadag, technisch clustermanager van de Faculteit Techniek en Jos Magdelyns van het bedrijf Veolia, dat onder meer de waterleidingen beheert in het HvA-pand, bekijken we de gevolgen van het lek. Het tweetal heeft het hele weekend doorgewerkt, omdat op vrijdagavond de waterleiding in de kelder van het pand stuk was gevroren.

 

‘Het gebouw werd op dat moment afgesloten, dus er was bijna niemand meer binnen,’ vertelt Kircadag. ‘We zagen snel waar het lek was en we hebben de schade kunnen beperken.’ Het water kwam alleen terecht in de kelder van het gebouw, waar de parkeergarage is.

 

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

Beeld: Beeld: Daniël Rommens | De technische ruimte met de brandmeldcentrale

We lopen drie trappen naar beneden en gaan door een smal gangetje naar een technische ruimte. Hier stroomde het water uit het plafond naar beneden. Jos Magdelyns wijst naar een kast, die provisorisch is ingepakt in plastic. ‘Dat was wel spannend, want hier hangt de brandmeldcentrale en een elektrische groepenkast die onder water liepen.’

 

De brandmeldcentrale werd gered, maar de groepenkast – die bijvoorbeeld de draaideuren in de parkeergarage aanstuurt – werd kleddernat. ‘We hebben de kast uitgezet en de elektriciteit omgeleid,’ vertelt Magdelyns en hij wijst naar wat elektriciteitsdraden die met kroonsteentjesDat zijn plastic blokjes, waarmee je elektriciteitsdraden aan elkaar kunt verbinden. naast de kast aan elkaar zijn gehangen.

 

In deze video zie je hoeveel water er naar beneden kwam in de technische ruimte. (De tekst loopt door onder de video.)

De waterleiding ging stuk door het dagenlange ijskoude winterweer. ‘Als het water stilstaat, ontstaan er ijspropjes in de leiding,’ legt Magdelyns uit. ‘Die propjes blokkeren de leiding en dan kan het water nergens heen.’ De druk in de leiding werd hierdoor zo hoog dat een zwakke plek stuk ging.

 

Brandwachten
De schade bleef beperkt doordat de medewerkers van facility services en Veolia vrijdag snel bij het lek waren. Daardoor kon de Leeuwenburg vanochtend gewoon open voor studenten en medewerkers. Wel moesten alle faciliteiten in het gebouw gecheckt worden. ‘Zo moesten bijvoorbeeld alle koffieautomaten worden doorgespoeld,’ vertelt Nienke Ringersma. Op elke verdieping van het pand waren maandagochtend brandwachten aanwezig, omdat de brandblusinstallatie nog niet meteen werkte.

Alle koffieautomaten moesten worden doorgespoeld

Studio HvA, het kleine gebouw op het Kohnstammhof waar onder andere de minor ondernemerschap gegeven wordt, is sinds vorige week donderdag gesloten. Ook daar bevroor de waterleiding. Totdat die is gerepareerd wordt het onderwijs in het naastgelegen Theo Thijssenhuis gegeven. De totale schade als gevolg van de kapotte leidingen wordt in de komende dagen in kaart gebracht.