Gooi je marker weg en laat je laptop thuis; vijf studietips

2 september 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Henk Strikkers
Op
2 september 2019

Vandaag is de eerste collegedag. Alles is nieuw en je hebt best nog heel even de tijd om in te komen. Maar let op: over minder dan twee maanden zit je als eerstejaars te zwoegen boven een tentamen. Hoe bereid je je het best voor? Hier zijn vijf handige tips.

1. Stop met markeren of onderstrepen

Als je je studieboeken volgende week uit het plastic haalt zijn de kantlijnen nog maagdelijk wit en de pagina’s enkel zwart met wit. Maar wie aan het eind van een blok een studieboek van een willekeurige student opent ziet een wirwar van onderstrepingen en in verschillende kleuren gemarkeerde passages.

 

Dat is een hoop werk voor niets, blijkt uit een onderzoek van vijf Amerikaanse psychologen. Hoewel het een veelgebruikte studiestrategie is, is het niet zo effectief. Het zou zelfs een negatief effect kunnen hebben om conclusies uit moeilijkere teksten te kunnen trekken. Niet doen dus!

‘Studenten die een hoofdstuk vaker lezen presteren niet beter dan studenten die het slechts een keer lezen’

2. Lees niet opnieuw, maar stel jezelf vragen

Een vaak gebruikte techniek is om vlak voor tentamens het studieboek en aantekeningen en opdrachten nog eens te gaan lezen. Dat is vrij nutteloos, blijkt uit dit onderzoek. ‘Studenten die een hoofdstuk vaker lezen presteren niet beter dan studenten die het slechts een keer lezen,’ zeggen de onderzoekers.

 

Wat je dan wel moet doen? Stel jezelf vragen of maak een oefententamen. Daardoor oefen je jezelf om kennis te reproduceren, en merk je bovendien waar eventueel een gat in je kennis zit.

 

3. Ga naar je colleges

Ja, we weten dat colleges soms op onmogelijke tijden plaatsvinden. Op vrijdagochtend om 8.30 uur bijvoorbeeld, of als het dertig graden is en je veel liever met een biertje op het terras van Fest wil zitten.

 

Bedenk je echter twee keer voordat je voor de luie optie gaat: studenten die vaak colleges bezoeken blijken over het algemeen veel beter te scoren op tentamens dan studenten die net iets te vaak voor dat bed of dat biertje kiezen. Hoe wij dat weten? Er is gewoon heel veel onderzoek waar dat uit blijkt.

Beeld: Daniël Rommens | Een biertje op zijn tijd kan best, maar plan ze dan wel om je colleges heen.

4. Laat je laptop thuis

‘The Pen is Mightier Than the Keyboard’. Dat is de titel van een wetenschappelijk artikel over wat beter werkt: aantekeningen maken op je laptop, of aantekeningen daadwerkelijk opschrijven. En wat blijkt: wanneer studenten hun laptop enkel gebruiken voor het maken van aantekeningen presteren ze slechter, omdat ze de studiestof slechter opnemen.

 

Wetenschappers denken dat het wordt veroorzaakt doordat laptopgebruikers vaak letterlijk passages uit colleges overnemen, terwijl mensen die een pen ter hand nemen door hun schrijfsnelheid gedwongen worden het samen te vatten en er dus over na te denken.

‘Studenten met een chronisch slaaptekort scoren een lager cijfer voor het laatste tentamen’

5. Slaap genoeg

Meer dan een op de drie Nederlandse studenten haalt lagere cijfers door een slaaptekort, blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Leiden en de Nederlandse Hersenstichting. Zij ondervroegen 1.400 Nederlandse studenten, waarvan een derde aangaf niet genoeg uitgerust te zijn om goed te kunnen studeren.

 

Dat heeft effect op studieresultaten. ‘Studenten met een chronisch slaaptekort scoren een significant lager cijfer voor het laatste tentamen in het huidige studiejaar (gemiddeld 0,8 lager) en hebben een significant lager cijfergemiddelde dan studenten zonder slaaptekort (gemiddeld 0,5 lager).’ Wil je dat voorkomen? Slaap dan minimaal acht uur per nacht en o ja, je slaaptekort proberen te compenseren in het weekend werkt niet.