De HvA is geslaagd voor de instellingstoets en dat scheelt flink wat werkdruk

19 augustus 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
19 augustus 2019

Een goed begin van het nieuwe studiejaar, want de HvA is met vlag en wimpel geslaagd voor de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK). Een opluchting voor medewerkers. Waarom is deze toets eigenlijk zo belangrijk? 

Alle opleidingen van de HvA worden gekeurd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Deze organisatie controleert opleidingen op de kwaliteit van het onderwijs en de organisatie van de opleiding. Door dat keurmerk van de NVAO is het diploma dat je krijgt als je de opleiding afrondt ook echt wat waard.

 

Zelf beoordelen
Om dat keurmerk (officieel accreditatie genoemd) van de NVAO te krijgen, moet een hogeschool een enorme stapel papierwerk inleveren. Maar doordat de HvA geslaagd is voor de ITK, kan de hogeschool tot 2025 een deel van de kwaliteit zelf beoordelen. En dat scheelt een heleboel extra werk voor medewerkers van de opleidingen.


Die bevoegdheid krijgt een hogeschool niet zomaar. Zo werd de HvA afgelopen jaar twee keer bezocht door onafhankelijke deskundigen die onder meer onderzochten hoe de HvA de kwaliteit van het onderwijs op peil houdt, en ook hoe de HvA controleert dat eventuele verbeteringen daadwerkelijk worden uitgevoerd. 

 

De ITK en de mogelijke uitslag was een veelbesproken onderwerp onder medewerkers. Collegevoorzitter Huib de Jong zegt ‘ongelofelijk trots’ te zijn op het eindoordeel. In onze podcast van afgelopen maart legde hij al eens uit wat de ITK betekent en waarom deze zo belangrijk is voor de HvA.

 

Beluister hieronder de hele podcast met Huib de Jong, hij begint na ongeveer tien minuten over de ITK.