Dit zijn de vijf gekste snacks van studenten Voeding & Diëtetiek

24 juni 2019
Beeld:

Kyrie Stuij | Groente-ijsjes. V.l.n.r wortel-sinaasappel, bieten-appel, gele paprika-mango

Geplaatst door
Aafke Kok
Op
24 juni 2019

Een vegetarische bitterbal? Joh, dat is alweer ouderwets. Deze vijf duurzame en innovatieve snacks zijn pas echt het voedsel van de toekomst. 

Het was een drukte van belang afgelopen donderdag in het Kohnstammhuis. Festival We Make The City, debatcentrum Floor en de opleiding Voeding & Diëtetiek sloegen de handen ineen voor het zogeheten Smaak-event. In opdracht van Cormet, de HvA-cateraar, ontwikkelden studenten duurzame en innovatieve snacks.

 

Die moeten een aanvulling vormen op het huidige aanbod van Cormet. Vandaar dat de begane grond van het Kohnstammhuis was omgetoverd tot een grote voedselmarkt, met – net als op een echte markt – een gezellig gebrek aan beweegruimte.

 

Buurtbewoners, ouders en juryleden struinden langs de kraampjes van de studenten, op zoek naar de beste snack. Knap lastig, met zesenveertig innovatieve snacks om uit te kiezen. Deze vijf snacks vonden wij zelf het tofst.

Beeld: Beeld: Kyrie Stuij | Links: Sofie Glastra. Rechts: Lieve de Vries

Aquachips
Misschien ken je de truc wel om het kookvocht van kikkerwten op te kloppen. Aquafaba, het spul dat je dan krijgt, is geliefd onder veganisten, die het als alternatief voor opgeklopt eiwit gebruiken.


‘Aquafaba gebruiken mensen vaak voor chocolademousse of meringue, maar wij vroegen ons af of we er ook iets hartigs mee konden maken. We zijn gewoon gaan experimenteren. Met bloem erbij kregen we een beslagje waar je zo chips van kon bakken. Met de juiste kruiden erbij wordt het echt lekker,’ vertelt Lieve de Vries (21). 


De studenten zijn zeker tevreden over hun product. Er zit zo’n 97 procent minder vet in dan in naturel chips. Lieve: ‘Je blijft er echt van dooreten, maar hier kan dat gewoon zonder schuldgevoel!’ 

Beeld: Beeld: Kyrie Stuij | Anouk Nierkens

Vegan bitterballen
‘Vegetarische bitterballen zijn al zo standaard, wij wilden iets nieuws’, vertelt Anouk Nierkens (18). Dus daagden deze studenten zichzelf uit door veganistische bitterballen te maken. Met gepofte quinoa aan de buitenkant zien deze balletjes er niet meer heel herkenbaar uit, maar lekker zijn ze wel.


‘Het was best lastig om dit te maken. We hebben het heel vaak opnieuw gedaan. Het ei dat je er normaal omheen doet was heel lastig te vervangen. Uiteindelijk is het gelukt met een mengsel van water en maïzena,’ aldus Anouk.

Beeld: Kyrie Stuij | De voedselmarkt in het Kohnstammhuis
Beeld: Beeld: Kyrie Stuij | Nikki de Blok

Veggielicious ice pops
‘Hmmmm… veggielicious!’ zeggen schattige kinderen na het eten van een groenteijsje in een promofilmpje. Met de reclame zit het hier wel goed; naast het filmpje kregen we een professioneel visitekaartje, en de studenten zijn in veggielicious-tenue gehuld.


‘Kinderen eten vaak te weinig groente. Daarom wilden we die groente verwerken in een product dat ze wel lekker vinden: ijsjes,’ vertelt Nikki de Blok (20). We kunnen kiezen uit wortel-sinaasappel, gele paprika-mango en bieten-appel. Nikki: ‘Die laatste hebben we getest op kinderen, met en zonder kaneel. Ze bleken de versie met kaneel allemaal veel lekkerder te vinden. Daar hebben we dus maar voor gekozen.’ 

Beeld: Beeld: Kyrie Stuij | V.l.n.r. Trix van de Beek, Elisa Geerman, Marinte Barentsen

Post work-out wafel
Het is een wafel, maar verder gaat die vergelijking mank. Deze felgroene exemplaren smaken eerder naar spinazie-quiche dan naar wafel.


‘Het is een post work-out wafel. Er zitten bijvoorbeeld extra eiwitten in, voor je spierherstel na het sporten. En we hebben erop gelet dat er weinig cholesterol en onverzadigde vetten in zitten. Het leek ons een leuk alternatief voor al die zoete dingen die je normaal krijgt aangeboden,’ vertelt Trix van de Beek (20).

Beeld: Kyrie Stuij | Zoete sushi
Beeld: Beeld: Kyrie Stuij | V.l.n.r. Bibi den Heijer, Valerie van Zandvoort, Nigel van Eyck

Visloze sushi
De felle kleuren van deze visloze sushi springen direct in het oog. Hoe zorgen de studenten voor die kleuren? ‘Het roze maken we bijvoorbeeld met rozenextract. Je kunt ook bieten gebruiken voor roze, maar dat is zo standaard. Dit geeft ook extra smaak,’ vertelt Nigel van Eyck (23). 


De zoete sushi bestaat verder uit rijst, kokosmelkrasp, platgeslagen pinda’s en gedroogde abrikozen en pruimen. Nigel: ‘We hebben lekker veel vezels erin, zodat je snel verzadigd bent en niet te veel gaat eten. Al valt het aantal calorieën nog best mee met 62 per portie.’ 

 

Een jury met leden van o.a. Cormet (de HvA-cateraar), Albert Heijn en Unilever gaf de prijs voor ‘beste smaakconcept’ aan Aquachips. De tweede prijs ging naar de work-out wafel.