Taalcolumn | Leaseplant

5 juni 2019
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
5 juni 2019

Van managementtermen tot woordspelingen. HvA-docenten van het blog ikzegookmaarwat.nl nemen je in deze laatste editie van hun tweewekelijkse column mee in hun verwondering én vermaak over taal. Vandaag: na de ‘leaseauto’ is er nu ook de ‘leaseplant’. En de HvA staat er vol mee. 

De gebouwen van de HvA worden opgefleurd door leaseplanten. De achterliggende gedachte is vast een of andere theorette dat mensen rustiger worden van groen of dat planten zorgen voor een optimaal leerklimaat.

 

Eens in de paar weken lopen er kantoortuinmannen, mannen van de leaseplantenfirma, met een gieter door het pand en een schaartje om het leasegroen wat op te kalefateren. Want er zijn altijd horken die hun blikje Red Bull leeggieten in zo’n leasebak. Misschien vinden die planten dat trouwens wel een traktatie, weten wij veel.


Leasen is een leenwoord uit het Engels, maar inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Het betekent huren en wordt vooral gebruikt voor auto’s of apparaten.

 

Met de vervoeging kun je lelijk de mist ingaan: het is ‘hij leaset een plant’. In de verleden tijd vervoeg je het als ‘leasete’ of ‘leasede’, dat mag je zelf kiezen. Het voltooid deelwoord is ‘geleaset’ of ‘geleased’. Ik vind dit bespottelijk staan en daarom omzeil ik het graag. Ik zeg bijvoorbeeld niet: ‘Hij leaset een auto’, maar liever: ‘Hij heeft een leaseauto’. Dat betekent niet precíes hetzelfde, maar meestal doet zo’n gering betekenisverschil er niet toe. 


Dit probleem doet zich bij heel veel Engelse leenwoorden voor. De zin: ‘Dit bestand kun je beter deleten’ is prima te doen. Maar als je na een half uur eens wil informeren hoe het ermee staat, vraag je: ‘Heb je dat bestand nou gedeletet?’ Het antwoord is dan wellicht: ‘Ja, ik deletete het.’ Het werkwoord is correct vervoegd, maar niemand gelooft je. Tip: gebruik het werkwoord verwijderen. Ga je minder makkelijk mee de mist in. 


Het beste advies bij moeilijke taalkwesties is eigenlijk vrij simpel: gebruik gewoon een ander woord.

 

Een groep HvA-docenten is het brein achter het blog ikzegookmaarwat.nl. In de afgelopen maanden wisselden ze elkaar tweewekelijks af met een serie columns voor HvanA. Vandaag is de beurt aan Lisette Hilhorst.