Onderneming starten? Zo bereid je je voor op succes én op falen

20 mei 2019
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Aafke Kok
Op
20 mei 2019

Ondernemers denken graag in kansen, maar wat als het toch niet lukt? En hoe kun je dat voorkomen? Jeanne Martens en JuanFra Alvarado vertellen over hun onderzoek naar faalverhalen van ondernemers en geven tips.

Gezakt voor je rijexamen of een onvoldoende gehaald? Niet echt leuk om te vertellen. Liever heb je het waarschijnlijk over dat mooie cijfer of die wedstrijd die je won. ‘Er is best wel een taboe op falen,’ vertelt onderzoeker Jeanne Martens.

‘Het is juist heel stimulerend van iemand te horen wat hij of zij anders had kunnen doen’

Dat geldt in het algemeen, maar voor ondernemers gaat het nog een stapje verder. ‘Als het niet goed gaat met een onderneming en die treedt daarmee naar buiten, dan willen mensen vaak geen zaken meer met die onderneming doen.’ 

 

Samen met JuanFra Alvarado doet Martens onderzoek naar faalverhalen van ondernemers. Succes is mooi, maar juist van falen kun je veel leren. Wat maken ondernemers mee die het niet hebben gered? Waardoor ging het fout? Hoe hadden ze dat kunnen voorkomen, welke lessen kunnen we daaruit trekken?

Tip 1: Praat met ondernemers

De belangrijkste tip voor als je een onderneming wil starten is volgens Martens en Alvarado om met andere ondernemers te praten. Zij kunnen je inspireren en helpen. Problemen waar jij mee te maken hebt, hebben zij waarschijnlijk in het verleden al getackeld.

 

HvA-studenten die ondernemerschapsonderwijs volgen, krijgen de opdracht om met een ondernemer te praten die met ernstige tegenslagen te maken heeeft gehad. Die gesprekken gebruiken Martens en Alvarado voor hun onderzoek, om te kijken of ze patronen kunnen herkennen in die verhalen; welke dingen zorgen vaak voor falen?

Beeld: Beeld: Privéarchief Jeanne Martens | Onderzoeker Jeanne Martens

Evenwichtiger beeld
‘Voor we begonnen vroegen mensen zich af of dit wel een goed plan was. Die studenten zitten nu juist in de flow van “Yes, ik ga een onderneming beginnen”, raken ze dan niet gedemotiveerd als ze met een falende ondernemer moeten praten? Maar het is juist heel stimulerend van iemand te horen wat hij of zij anders had kunnen doen,’ vertelt Martens.

 

‘Het moedigt je aan om goed na te denken over ondernemerschap. Studenten krijgen een evenwichtiger beeld. Zoals het inzicht dat ondernemen gewoon echt heel hard werken is. Achteraf horen we van veel studenten dat ze het heel waardevol vonden.’

Tip 2: Vraag op tijd om hulp

Denken in succes in plaats van in falen is misschien juist wel typisch voor ondernemers. ‘Ze denken vaak in kansen, en dat is meestal ook goed. Maar dat betekent ook dat ze vaak blijven denken van: ‘‘Ja, maar morgen komt die klapper, dan gaat alles beter’’. Alleen soms zit je gewoon zo diep in de ellende, dan komt die morgen helemaal niet meer,’ zegt Martens.

 

Dat bleek ook uit een recent onderzoek van Martens en Alvarado. Daarvoor bekeken ze de gegevens van bijna 900 ondernemers die aanklopten bij een organisatie voor ondernemers die het moeilijk hebben. Martens: ‘Er zijn allerlei redenen waarom het fout kan gaan. Van een taxibedrijf waar de taxi van kapot gaat, tot ziekte. Vaak valt de omzet tegen. Vervolgens stapelen de problemen zich op.’

‘Soms zit je gewoon zo diep in de ellende, dan komt die morgen helemaal niet meer’

Op tijd hulp inschakelen zou veel beter zijn. ‘Als ondernemers pas heel laat ingrijpen dan hebben ze bijvoorbeeld niet alleen financiële problemen, maar ook administratieproblemen. Bij eerder ingrijpen hadden ze misschien maar één probleem gehad, of een kleiner probleem.’ zegt Alvarado.

Tip 3: Bedenk vooraf wanneer je de stekker eruit trekt

Alvarado: ‘Ingrijpen kan soms ook betekenen dat je stopt met de onderneming. Ook dat is soms een goede optie. Als je dat besluit tijdig neemt, heb je minder andere problemen en zijn de kosten nog niet zo hoog opgelopen.’

Beeld: Beeld: Petra Spiljard | Onderzoeker JuanFra Alvarado

‘Als je van tevoren nadenkt hoe ver je het wil laten komen voor je de stekker uit het bedrijf trekt, blijf je niet steeds maar denken dat het morgen beter gaat. Zo kun je grotere schade voorkomen,’ zegt Martens.

 

Omgeving
Een ondernemer die met ernstige tegenslag te maken heeft, heeft immers niet alleen zelf last van het uitblijven van succes. Ook bedrijven die zaken met die onderneming doen krijgen problemen, net als eventuele kinderen of partners van de ondernemer.

 

Juist ook de omgeving zou kunnen helpen de schade bij ondernemers te verzachten. Martens: ‘Bij de HvA leiden we ook bedrijfsadviseurs en accountants op. Als die leren signalen van falen te herkennen, zouden zij er misschien voor kunnen zorgen dat ondernemers op tijd hulp zoeken.’