Studenten maken radio: ‘NPO1 of HvA, mensen vertellen graag hun verhaal’

13 mei 2019
Beeld:

Aafke Kok

Geplaatst door
Aafke Kok
Op
13 mei 2019

Een buurthuis instappen, jingles zoeken en angst voor opnameapparaatjes: twee weken vormden studenten Media, Informatie en Communicatie radioredacties, verspreid door Amsterdam. De beste vier reportages zijn vanaf vandaag te horen bij NH Radio.

‘Ik start zo eerst de jingle hè, daarna mag jij gaan praten.’ Vier studenten zijn bezig aan hun radio-uitzending. Net nam de buurtdichter plaats in de studio, nu hebben ze een medewerker van de bibliotheek aan de lijn voor de ‘Mercatorquiz’. ‘Vraag 1: Hoe heet het kattencafé in de Mercatorbuurt? Is dat a) Kopjes, b) Miauw miauw of c) Poesjes en co?’

‘Ik was eigenlijk wel blij verrast. De mensen waren heel open over alles’

Het is één van de twintig groepjes studenten die begin april twee weken lang vanuit een OBA-vestiging op zoek ging naar verhalen over die wijk. Terwijl er een plaatje aan staat vertellen de studenten in de studio hoe ze aan het materiaal voor hun uitzending zijn gekomen.

 

Facebookgroep
Bijvoorbeeld door lid te worden van de plaatselijke Facebookgroep. ‘We hebben daar gewoon gevraagd: zijn er hier nog bijzondere mensen? Dat leverde leuke reacties op,’ vertelt de presentator van de Mercatorquiz. Ook gewoon rondlopen op straat hielp. Het meisje achter de knoppen: ‘Zo zijn we op de eerste dag een buurthuis ingestapt. Om te kijken wat de mensen daar doen, wat er speelt in de buurt.’

 

Buiten de studio zitten vier studenten die eerder al hun radio-uitzending over dezelfde Mercatorbuurt maakten. ‘Ik was eigenlijk wel blij verrast. De mensen waren heel open over alles,’ vertelt één van de studenten. ‘En heel enthousiast. Of het nou NPO1 is of de HvA, mensen willen graag hun verhaal vertellen,’ vult een andere student aan.

Beeld: Beeld: Aafke Kok

Echt iedereen? ‘Nou sommige mensen waren wel bang voor ons opnameapparaatje, die wilden niet meer antwoorden.’ Zelf kenden de studenten weinig angst: ‘De eerste keer is het wel spannend om op iemand af te stappen, maar daarna heb je gewoon je vragen klaar en lukt het wel.’

 

Veel leren
Docent Rob van Burik kijkt bij de ingang van de studio trots toe. ‘Ze pakken het heel snel op. Nu maken ze gewoon zelfstandig een heel uur radio, met een draaiboek tot op de minuut nauwkeurig.’ De studenten moeten veel leren, want in de uitzending bellen ze met een wijkbewoner, interviewen een gast in de studio en zenden reportages uit die ze eerder opnamen.

 

Daar komt veel bij kijken, vertelt Van Burik. ‘Niet alleen inhoudelijk, ook bijvoorbeeld het sociale aspect van zo’n gast opvangen, een kopje koffie halen. Het hoort allemaal bij het vak.’

 

Onveilig Diemen
De vier beste reportages, uitgekozen door de redactie van NH Radio, kun je deze week beluisteren bij NH Radio. Zoals de reportage van student Elif over Diemen. De gemeente steeg dit jaar van plek 26 naar plek 8 als meest onveilige gemeente in Nederland. Wat merken de bewoners daar zelf van?

Vreemde geluiden in de Oude Kerk
Sophie bezoekt een tentoonstelling in de Oude Kerk. Met een bijzonder instrument kunnen bezoekers over zesentwintig speakers door de hele kerk vreemde geluiden afspelen. 

Albert Cuypmarkt
Het toerisme op de Albert Cuypmarkt neemt enorm toe, terwijl bezoekers uit de buurt er bijna niet meer komen. Bart praat met marktverkopers en bezoekers over deze veranderingen. 

E-bike met motoruitstraling
Veerle spreekt met de oprichter en ontwerper van E-bike Choppers, een elektrische fiets met de uitstraling van een motor. Een goed alternatief nu de snorfiets op het fietspad gaat? Veerle test de fiets ook zelf uit. 

Alle radioreportages zijn terug te luisteren bij https://campuscreators.nl/channel/specialisatie-audio. Deze week kun je van maandag tot en met donderdag 's ochtends de beste vier reportages horen bij NH Radio.