Zin in Stukafest? Lees deze tips en win kaartjes!

16 februari 2018
Beeld:

Stukafest

Geplaatst door
Flora Woudstra Hablé Marleen Hoebe
Op
16 februari 2018

Woensdagavond 21 februari is het tijd voor Stukafest Amsterdam: een festival dat in zijn geheel plaatsvindt in Amsterdamse studentenkamers. Muziekoptredens, films, theater, dans: het is er allemaal. Waar moet je écht bij zijn? We vroegen drie bestuursleden van Stukafest om hun tips. Ook geven we twee tickets voor het hele festival weg.

HvanA sprak met Karlijn Limpens (24, afgestudeerd in bèta-gamma aan de UvA), Lisanne Beute (22, afgestudeerd International Fashion & Branding aan de HvA) en Martijn Munk (22, studeert muziekwetenschap aan de UvA).


Tijdens Stukafest zijn er drie ‘rondes’. In elke ronde kun je een optreden bezoeken. Zo’n ronde duurt een halfuur, waarna je nog eens een halfuur hebt om naar de volgende studentenkamer te fietsen. Het festival eindigt met een groot feest in de Sugarfactory, in Amsterdam-Centrum. Bekijk hieronder de route:

Theater over drinkwatergebrek: ‘Absurdistisch, maar erg komisch.’

Ronde 1: Nieuwe Looiersstraat 32
(A op de kaart)

De route die Karlijn, Lisanne en Martijn hebben bedacht bestaat uit theater, film en muziek. ‘Dan krijgen mensen echt een goed beeld van Stukafest,’ zegt Martijn. De eerste stop is dus theater: een voorstelling van actrice Anastasiia Liubchenko op de Nieuwe Looiersstraat. De voorstelling gaat over een toekomst waarin de mensheid geen drinkwater heeft. Klinkt niet heel grappig, maar volgens Karlijn is het dat wel: ‘Het is heel absurdistisch, maar erg komisch.’


Martijn voegt toe: ‘Het is leuk omdat Anastasiia gespecialiseerd is in mime.’ Dat is een theatervorm waarin een acteur overdreven gebaren en bewegingen gebruikt, maar niet praat.

Ronde 3: ‘Melancholische popmuziek’

Ronde 2: Herengracht 415
(B op de kaart)

De tweede stop is in kenniscentrum Boekmanstichting. Hier worden ‘hele vette films’ vertoond, aldus Martijn. ‘De films zijn kort, ieder een kwartier,’ zegt hij. Karlijn: ‘De regisseurs zijn erbij, dus die kan je na afloop vragen stellen.’

 

Ronde 3: Oudezijds Voorburgwal 11B

(C op de kaart)

Tijdens de laatste ronde kun je luisteren naar de muziek van The Visual. ‘Deze band heeft meegedaan aan een reizend muziekfestival,’ vertelt Martijn. De muziek van The Visual beschrijven de Stukafest-bestuursleden als ‘melancholische popmuziek.’ Wat dat betekent? Dat moet je maar uit gaan zoeken.


‘Neem na de rondes een kijkje op het eindfeest in Suger Factory!’ raadt Lisanne aan.
(D op de kaart)


Be prepared

Karlijn, Lisanne en Martijn hebben nog andere tips voor een geslaagde Stukafest-avond. ‘Be prepared, zoek goed van tevoren uit hoe je moet fietsen,’ zegt Lisanne. ‘Je kunt beter niet te laat bij een kamer komen, want dan verstoor je de hele voorstelling. De Oosterdoksdraaibrug is nu bijvoorbeeld afgesloten, waardoor sommige mensen langer moeten fietsen. Daar krijgen ze nog een bericht over.’

‘Een zomerjurkje is nu niet een goed idee. Bekijk de weersverwachting’

‘Vergeet niet je fietsbanden op te pompen en een warme trui aan te trekken,’ vervolgt Martijn. ‘Ja, een zomerjurkje is nu niet een goed idee,’ zegt Karlijn hoestend. ‘Bekijk de weersverwachting.’ ‘Je moet niet de gracht in fietsen, maar verder kan er niet echt wat fout gaan als je rekening houdt met degene die zijn kamer beschikbaar stelt,’ bespreekt Martijn.


Later op een festival

Wat maakt Stukafest zo bijzonder? ‘Bijzondere optredens in een intieme setting,’ aldus de bestuursleden. ‘Je moet geen Carré verwachten en toch ook geen straatmuzikant,’ vertelt Martijn. ‘De artiesten die hier komen, zijn later te zien op grote festivals zoals Down the Rabbit Hole.’


Singer/songwriter Tamino bijvoorbeeld, zegt Lisanne. Die speelde vorig jaar nog op Stukafest en is nu ‘best bekend.’ ‘Dus laat je verrassen, ga open-minded de avond in!’ adviseert ze.

 

Winactie
Via onze Facebookpagina geven we twee kaartjes weg voor de Stukafest-route die hierboven beschreven staat. Als je deze niet wint, dan kun je altijd nog op de website van Stukafest Amsterdam tickets kopen. Om goed op de hoogte te blijven van het nieuws over het festival, kun je Stukafest op Facebook en Instagram volgen.