Mening: Laten we gaan loten voor de docent van het jaar

15 februari 2018
Beeld:

Istock

Geplaatst door
Jochen Riester
Op
15 februari 2018

Wat heb je als student aan de verkiezing van de Docent van het jaar op de HvA? Zoals het nu gaat niet zoveel, vindt docent-onderzoeker Jochen Riester (Communicatie). Zijn oplossing: loten per faculteit.

Je kunt momenteel één keer per jaar stemmen op je favoriete docent. Daarna hangt het van de jury af wie er wint.
Daarbij is één ding zeker: de kans dat je als student ooit les krijgt van deze topper, is vrij klein. Er zijn immers duizenden docenten aan de HvA.

 

Van die enorme groep worden er zeven winnaar van hun faculteit. En van die zeven bepaalt de jury wie er wint. Of jij ooit les krijgt van een van deze zeven docenten, daar heb je al student weinig invloed op. Je opleiding is geen keuzemenu op YouTube.

Beeld: Beeld: Daniël Rommens

Alle aandacht gaat in de huidige Docent van het jaar-verkiezing uit naar populaire docenten. Of naar docenten die wel iets met je willen ruilen voor je stem, zoals ikzelf eerder deed. Met het uitdelen van kauwgom kreeg ik eens de meeste stemmen van de opleiding.


Geluksvogels
Maar, beste student: waar is de aandacht voor de docent waar jij nu les van krijgt? Zou je ooit op die docent stemmen (om wat voor een reden dan ook)?

 

Dat er elk jaar een keer veel aandacht is voor de kwaliteit van de docent is geweldig. Maar volgens mij kan dit slimmer, namelijk door gebruik te maken van loting. Ik stel voor dat we jaarlijks de Docent van het jaar-loterij houden, in plaats van een verkiezing.

Ineens kan elke docent een bezoek van de jury verwachten

Hoe werkt dat? We schrijven alle namen van docenten op een briefje. Die doen we op iedere faculteit in een enorme, prachtige bak. En dan trekken we er één briefje uit. Dan hebben we ook echt zeven lucky winners, op basis van loting. 

Deze geluksvogels zetten we vervolgens helemaal in de schijnwerpers, zoals we dat nu ook doen. Een jury gaat vervolgens de lessen bezoeken. Ze krijgen een interview met HvanA. Ze worden gefilmd op hun werkplek en we nodigen ze uit op het grote podium van Carré of het De La Mar. En dan kiest de jury uit deze groep een winnaar.

Spotlight
Heerlijk lijkt me dat. Het draait alles namelijk om. Stel je eens voor wat dit doet met alle docenten. Ja, ook die waar jij nu les van krijgt. Stel dat die docent weet dat ie een keer per jaar de kans loopt om uit die prachtige bak te worden getrokken. En dat je als docent weet dat je volledig in de spotlight komt te staan. Ineens kan elke docent een bezoek van de jury verwachten en op het podium komen.

Dit kan een enorm positief effect hebben op de kwaliteit van ons onderwijs. En het zou ook een representatiever beeld geven van wie er als docent bij de HvA werken. En we bannen elke vorm van populisme uit het klaslokaal. Het uitdelen van pakjes kauwgom of iets anders om de uitslag te beïnvloeden, zal niet meer werken.

Meer grappen maken dan lesgeven? Gaat ook niet werken. Zelfs als je superstreng bent, en je studenten keihard laat leren, kun je toch een keer winnen. Als je gelukt hebt.