Tot zover Anne Frank op de Amstelcampus

18 februari 2019
Beeld:

HvanA | Het gemaal op de bouwplaats naast het Kohnstammhuis

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
18 februari 2019

Hoe sloop je op een nette manier twee afbeeldingen van Anne Frank? Héél voorzichtig en onopvallend, door eerst haar portret over te schilderen met grijze verf.

Het valt bijna niet op, tussen de graafwerkzaamheden, dixies en de grote bouwkeet op het terrein waar straks het Conradhuis van de HvA zal verrijzen, maar: Anne is echt weg.

 

De door het Duitse streetartcollectief Lackaffen gemaakte kleurrijke portretten op de voor- en achterkant van het gemaal op het bouwterrein naast het Kohnstammhuis zijn door bouwvakkers keurig overgeschilderd met muisgrijze verf. ‘Dat is inderdaad gedaan uit respect voor de beeltenis van Anne Frank,’ vertelt Esther Purmer van de HvA.

Beeld: Beeld: HvanA | Ook aan de voorkant van het gemaal is Anne Frank keurig overgeschilderd

En zo heeft de HvA stilletjes afscheid genomen van de muurschilderingen waar de afgelopen maanden nogal wat om te doen is geweest. Het begon met een ‘streetartfittie’, vlak na het aanbrengen van de vrolijke portretten op het gemaal.

 

Conradhuis
Na enkele maanden gingen er stemmen op om de schildering te sparen bij de sloop en een nieuwe plek te geven in het nieuwe Conradhuis. Dat was praktisch niet mogelijk, maar de HvA beloofde dat de schilderingen op een andere manier een plek krijgen in de nieuwbouw.


Wanneer het gemaal daadwerkelijk met de grond gelijk wordt gemaakt, was maandag nog niet bekend.