De HvA ‘is uit de kast’ en vaart mee tijdens de Canal Parade

11 februari 2019
Beeld:

iStock | De botenoptocht van Amsterdam Pride in 2017

Geplaatst door
Suzanne Wijnker
Op
11 februari 2019

De HvA gaat dit jaar voor het eerst meedoen met een boot op de Canal Parade. De hogeschool werkt samen met drie andere grote onderwijsinstellingen. ‘Ze moesten wel een heel goede reden hebben om ons niet te laten deelnemen.’

Samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en Hogeschool Inholland vaart de HvA komende augustus mee als een van de tachtig boten tijdens de Canal Parade. Voor de HvA en Inholland is het de eerste keer dat zij meedoen aan dit evenement.

‘Ik was eigenlijk verbaasd dat we nog nooit hebben meegedaan’

‘We stonden als dertigste op de lijst, dus we hoefden gelukkig niet te lang in spanning af te wachten. We konden ons geluk niet op,’ vertelt docent Saskia Stoker, die lid is van Platform Inclusie.Dat platform wil een veilige omgeving creëren op de hogeschool ondanks ieders verschillen.

 

In september deed de voorzitter van het platform Jacob Eikelboom een oproep aan het HvA-bestuur. Een deelname aan de Prideweek in Amsterdam leek Eikelboom een goede manier om diversiteit binnen de HvA zichtbaarder te maken. ‘Ik was eigenlijk verbaasd dat we nog nooit hebben meegedaan. Dat het na een paar maanden is gelukt is fantastisch.’

 

Luister hieronder naar het interview van de HvA Campus Creators met Jacob Eikelboom. (De tekst loopt door onder de mediaplayer.)

‘De Pride staat voor het vieren van vrijheid en diversiteit. In seksuele oriëntatie, maar ook diversiteit in genderidentiteit is een ontwikkeling waar de HvA niet onderuit kan. Als Amsterdams onderwijs wil je juist voor de verbinding staan voor al deze verschillende mensen,’ zegt Stoker. Tijdens De Prideweek doen de onderwijsinstellingen mee aan diverse activiteiten, met als hoogtepunt de Canal Parade.

‘Ze moesten wel een hele goede reden hebben om ons niet te laten deelnemen’

Gezamenlijk vertegenwoordigen de onderwijsinstellingen zo’n 107 duizend studenten en 15 duizend medewerkers. Dat was vooral doorslaggevend voor een plek in de parade, vertelt Eikelboom. ‘Ze moesten wel een heel goede reden hebben om ons niet te laten deelnemen.’

 

De organisatie van de Pride was blij dat er zoveel samenwerkingen zijn dit jaar. Er is dit jaar een politieke boot waarop D66, VVD, CDA, SP en PvdA gezamenlijk meevaren. Daarnaast varen ook zestien sportbonden mee.

 

Er kwam in september ook kritiek op het idee van Platform Inclusie. Pieter Claeys, medewerker van de Faculteit Business & Economie. Hij schreef in een opiniestuk op HvanA dat hij het initiatief voor de boot ‘niet doordacht’ vond en dat hij twijfelt of de gemeenschap er iets aan heeft.