Zes supersimpele tips om Blue Monday te verslaan

21 januari 2019
Beeld:

pixabay | Soms zit je gewoon niet zo lekker in je vel

Geplaatst door
Emmeke Bos
Op
21 januari 2019

Het is koud, de lockdown en het nieuws stemmen je ook niet echt vrolijk en dan is het ook nog eens Blue Monday: de depressiefste dag van het jaar. Hoe sleep je jezelf er doorheen? Onder meer door je Instagram af te sluiten en een kat van straat te plukken.  

1. Aai een kat

Je denkt misschien dat je kat alleen maar een lui rotbeest met een luizenleventje is (en dat is ook zo) maar toch kan-ie nog goed van pas komen. Wie een dier aait – mag ook een hond of de cavia van je buurman zijn – voelt zich daarna iets minder gestrest.

Beeld: Ramiz Dedaković voor Unsplash | Aai een kat

Dat was in ieder geval de conclusie van deze psychologen. Wel gemeen: om hun proefpersonen eerst gestrest te maken, vertelden ze hen dat ze een tarantula moesten vasthouden. Blijkbaar zijn er dus toch huisdieren waarbij aaien niet helpt.

 

2. Lees een autobiografisch boek

Als iets funest kan zijn voor je zelfvertrouwen, dan is het wel dat doelloos scrollen door Instagram of Snapchat als je thuis in je ongewassen pyjama op de bank hangt. Ook al zie je nu geen festivalfoto’s en bruine benen op hagelwitte stranden, door sociale media krijgen we al gauw het idee dat iedereen succesvoller en net even gelukkiger is dan wij. 

Beeld: Pixabay | Lees eens een boek

Nee, lees dan een boek. Een autobiografisch boek, het liefst. Over iemand die zelf diep in de shit zit. De ongelukkige schrijvers van deze boeken hebben vaak al de nodige rondjes in de depressieve draaimolen afgelegd. En in hun boeken verwijzen ze graag naar literaire teksten of stukjes uit handboeken waar zij iets mee hadden en die ook jou, lezer met een dipje, op weg kunnen helpen.

 

Dat concludeerde VU-promovendus Anne-Fleur van der Meer. Zij las voor haar onderzoek bijvoorbeeld de depri-boeken Kikker gaat fietsen van Maarten van Buuren en Pil van Mike Boddé. Leestips, dus.  

 

3. Wandel eens een rondje tijdens de lunch

Deze tip werkt het best als het buiten een beetje oké weer is, maar je moet hem zeker niet onderschatten. Zeker nu we nog een paar weken extra aan huis gekluisterd zitten, is het goed om te blijven bewegen. Gooi die stroeve spieren weer los, waai lekker uit en pak meteen wat straaltjes zonlicht mee voor de nodige vitamine D

Mensen die lief zijn voor een ander, voelen zich zelf ook vaak beter

4. Doe eens iets aardigs voor een ander

Mensen die lief zijn voor een ander, voelen zich zelf ook vaak beter. Ze zijn vaak zelfs gezonder. Bel je ouders dus nog eens op, trakteer je vrienden op een kop koffie of doneer aan goede doelen.

 

Maar let op: als je buurman, nichtje of ex-vriendje je om de haverklap opbelt of weer eens voor je deur staat om te klagen over probleem nummer duizend-en-een, dan wordt niemand daar natuurlijk gelukkig van. Knikker die zure mensen dus je leven uit. En help de leuke mensen. Ons bijvoorbeeld, door dit artikel met je vrienden te delen. Dankjewel!

 

5. Geef jezelf een complimentje

‘Waarom zei ik dat nou weer? Wat ben ik toch een sukkel.’

 

Herken je die gedachte? Denk jij ook altijd dat je tijdens die presentatie écht een flater sloeg, dat jouw crush je sowieso niet ziet staan, dat je vrienden stiekem allemaal supercoole dingen doen achter je rug om en dat niemand anders ooit z’n afwas een week laat staan? Tijd om ermee op te houden.

Beeld: Pixabay | Hou eens een goede-dingen-dagboekje bij

Om deze negatieve gedachtestroom een halt toe te roepen, kun je een goede-dingen-boekje bijhouden. Schrijf hierin elke dag drie dingen die echt lekker gingen, die je goed deed of waar je blij van werd. Zo wordt het steeds makkelijker om stil te staan bij fijne dingen.

 

6. Laat het gaan

Depressieve dagen komen en gaan. Door te denken dat je continue happy moet zijn, raak je eerder gestrest dan gelukkig. Faal af en toe eens een beetje. Ga liever een keertje op je bek, dan dat je constant bang bent om te vallen. Want juist dat kan je nekken.

 

En als het echt niet meer gaat: schroom dan niet om om hulp te vragen. Als HvA-student mag je altijd gratis met een studentendecaan praten. Dus doe dat dan ook, want anders heb je er alleen jezelf mee.