Duo mag checken waar jij in- en uitcheckt

5 februari 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
5 februari 2018

De Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) mag in jouw reisgegevens kijken om te checken of jij als student terecht een beurs voor uitwonenden krijgt. Dat schendt jouw privacy als student, maar de Centrale Raad van Beroep vindt dat niet erg.

Wat wil Duo met jouw reisgegevens?

Krijg je een basisbeurs voor uitwonende studenten, maar woon je stiekem eigenlijk nog thuis, dan kan Duo je reisgegevens opvragen. Ze kunnen dan kijken waar jij in- en uitcheckt onderweg naar je studie. Zo kunnen ze zien of je wel woont waar jij zegt dat je woont.

 

Maakt dat geen inbreuk op je privacy?

Jawel. Vorig jaar ging een student naar de rechter in Den Haag, omdat het bedrijf Translink op verzoek van Duo reisgegevens van studenten doorspeelde aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De rechter oordeelde dat daarmee de privacyregels werden overtreden.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

Waarom mag het nu toch?

Duo was het niet eens met de Haagse rechtbank en ging in beroep bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht – een van de hoogste bestuursrechters in Nederland. Die zei vandaag dat Duo inderdaad inbreuk maakt op privacy, maar dat dit is toegestaan. Het tegengaan en bestrijden van misbruik en fraude weegt voor de rechter zwaarder dan de inbreuk op de privacy.

 

Daarbij worden de reisgegevens volgens de rechter alleen opgevraagd als daar een concrete aanleiding voor is, dus als er een aanwijzing is dit je fraudeert. Over dit soort controles worden studenten die een uitwonendenbeurs aanvragen vooraf geïnformeerd.