A, B, C of D? Zo maak je een multiple choice tentamen

1 november 2018
Beeld:

Ben Mullins

Geplaatst door
Suzanne Wijnker
Op
1 november 2018

Bij twijfel kies B. Kies altijd voor het langste antwoord. Deze en nog veel meer tips zijn op internet te vinden voor het maken van een meerkeuze tentamen. Maar klopt dit wel? (Spoileralert: nee.) HvanA ging langs bij de workshop multiple choice vragen en kreeg tips van docent Marcel van den Hoeven.

Het allerbeste advies is voor de hand liggend: zorg dat je de stof voor je tentamen goed kent. Daarnaast zijn er wel enkele tips die je helpen het beste ervan te maken.

 

Tip 1: Lees de vraag goed

Probeer de vraag aandachtig te lezen en weet wat ze van je vragen. Het onderstrepen van kernwoorden in de zin helpt hierbij.

 

Tip 2: Het is geen valstrik

Studenten denken soms dat ze in de val worden gelokt met vragen. Dit is vaak niet het geval, dus denk niet te diep en te creatief na.

‘Verbeter alleen bij nieuwe inzichten, niet op basis van zenuwen of stress’

Tip 3: Werk in drie rondes

Zorg dat je eerst de makkelijke vragen maakt, dan de moeilijke. Controleer als laatste of je alle vragen hebt ingevuld.

 

Tip 4: Dek de antwoorden af

Geef eerst zelf antwoord op de vraag. Vergelijk dat daarna met de andere opties.

 

Tip 5: Blijf rustig bij rotvragen

Laat je niet van de wijs brengen bij rottige vragen. Analyseer de vraag en kijk goed wat ze willen weten. Als je echt niet weet, streep dan een voor een de mogelijkheden weg.

 

Tip 6: Vul altijd iets in

Een niet ingevuld antwoord is altijd fout, dus vul altijd iets in.

 

Tip 7: Verbeter niet

De eerste ingeving is vaak de juiste. Verbeter alleen bij nieuwe inzichten, maar niet op basis van zenuwen of stress.

 

Fabeltjes

Op internet zijn talloze tips te vinden voor het maken van een meerkeuze tentamen. Geloof alleen niet alles wat ze hier beweren, zegt Van den Hoeven. Er wordt bijvoorbeeld vaak aangeraden om eerst alle foute antwoorden weg te strepen. ‘Dit kost veel te veel tijd en het is beter om gelijk voor je eerste ingeving te gaan’. Wegstrepen is alleen een optie als je het echt niet weet.

 

Ook is het niet waar dat het langste antwoord de juiste is en een simpel antwoord fout. Het goede antwoord moet juist zo simpel mogelijk geformuleerd worden. Ook zijn er vaak geen antwoordpatronen in tentamens, en is het goed mogelijk dat je 10 keer achter elkaar antwoord A hebt ingevuld.