Nieuwtje: Eppo Bruins wordt minister van Onderwijs

13 juni 2024
Beeld:

Unsplash

Geplaatst door
Hoger Onderwijs Persbureau Redactie HvanA
Op
13 juni 2024

Volgens bronnen van de NOS wordt Eppo Bruins minister van Onderwijs namens Nieuw Sociaal Contract. Bruins is voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) en zat tot 2021 in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie.

Eppo Bruins (1969) is voorgedragen om demissionair minister Robbert Dijkgraaf (D66) op te volgen. Dijkgraaf heeft het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs onder zijn hoede. Hij hamerde graag op de gelijkwaardigheid van die onderwijssoorten en oogstte daar waardering voor. Het ligt voor de hand dat de volgende minister deze onderwijssectoren ook combineert.

 

Minder studenten

Als Tweede Kamerlid zei Bruins in 2020 in een online debat dat er misschien te veel jongeren naar het hoger onderwijs gaan. ‘We zijn als land afhankelijk van de keuzes van zeventienjarigen, terwijl we grote problemen hebben om in de toekomst ons verdienvermogen op orde te houden’, stelde hij. En ook: ‘Gaan er nog genoeg mensen naar het mbo, die leren metselen en timmeren?’

 

In 2023 pleitte Bruins voor een gelijkwaardige positie van hbo-studies en academische opleidingen. Volgens hem heeft Nederland sinds de millenniumwissel te veel de nadruk gelegd op het sturen van meer mensen naar de universiteit in plaats van de beroepsbevolking in zijn geheel beter op te leiden. Deze vergissing heeft geleid tot een scheefgroei, waarbij het evenwicht is verstoord tussen universiteit, hogescholen en mbo, zei Bruins.