HvA daalt op landelijke ranking van duurzaamheid

27 mei 2024
Beeld:

Resilio | Innovatielab dak Benno Premselahuis

Geplaatst door
Paul Disco Hoger Onderwijs Persbureau
Op
27 mei 2024

De Hogeschool van Amsterdam is dit jaar gezakt naar de elfde plaats in de SustainaBul: de duurzaamheidsranglijst voor hoger onderwijs. Dat is een daling van zes plaatsen ten opzichte van 2023.

Er is vooral ruimte voor verbetering in het onderwijs en de catering. Hoewel er duidelijk beleid op papier staat, aldus de jury, wordt duurzaamheid nog niet voldoende meegenomen in opleidingen en minoren. Dat is kritiek die al langer klinkt. Bovendien wil de HvA meer vegetarische catering en voedselverspilling verminderen. Maar maatregelen om deze doelen te bereiken zijn niet concreet genoeg.

Over de SustainaBul

De SustainaBul is de jaarlijkse ranglijst voor duurzaamheid in het hoger onderwijs en wordt sinds 2012 georganiseerd door Studenten voor Morgen. Studenten uit heel Nederland helpen bij de beoordeling. Alle Nederlandse universiteiten en hogescholen worden beoordeeld op duurzaamheid in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.

 

Na de eerste beoordeling met rubrics is er een feedbackronde: Instellingen krijgen de kans voor een extra toelichting. Zo kan het puntenaantal nog veranderen.

Positief

De SustainaBul-jury is positief over het afvalbeleid van de HvA. Er is een goede visie om de hoeveelheid afval te verminderen, en meer te hergebruiken en te recyclen. Ook het mobiliteitsbeleid van de HvA krijgt lof: het doel daarvan is om de ecologische voetafdruk van reizen te verlagen. Dit beleid geldt voor reizen van studenten, personeel en alle zakelijke reizen.

 

Goed voorbeeld
De master Klimaatpsychologie en -gedrag behaalde de maximale punten in de categorie Best Practices. Deze master helpt werkende studenten om specialist te worden in klimaatbewust gedrag, zodat ze overheden en organisaties kunnen ondersteunen bij de overgang naar een duurzame samenleving.

Beeld: HOP | Groen, oranje, blauw en rood: scores voor onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en ‘best practices’

Strenger

Universiteiten en hogescholen doen het steeds beter qua duurzaamheid. De organisatie van de SustainaBul, Studenten voor Morgen, heeft daarom de criteria aangescherpt in alle categorieën: onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Door de strengere puntentelling is het verschil tussen de top en onderkant van de lijst kleiner.

 

De Hogeschool van Hall Larenstein staat dit jaar bovenaan de ranglijst, gevolgd door nieuwkomers Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het is de vierde keer dat Van Hall Larenstein de lijst aanvoert. De hbo-instelling, met vestigingen in Leeuwarden en Velp, won eerder in 2020, 2022 en 2023.