Nieuwtje: toch geen imamopleiding aan de HvA

30 april 2024
Beeld:

Alena Darmel/Pexels

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
30 april 2024

Er gaat een streep door de plannen voor een nieuwe imamopleiding. De HvA, VU en IPabo zouden de opleiding samen met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) ontwikkelen, maar omdat de partijen er niet uitkomen, gaat het toch niet door. 

Het idee was om vanaf 2025 weer een officieel erkende hbo-bacheloropleiding tot imam aan te bieden in Nederland. Volgens minister Karin van Gennip (Sociale Zaken) was er behoefte aan zo’n opleiding. Veel imams zouden nu uit het buitenland komen en niet aansluiten bij de Nederlandse normen en waarden en behoeften van Nederlandse moslims, vond Van Gennip. 

 

En dus moesten de HvA, VU en Hogeschool IPabo de opleiding samen met het CMO ontwikkelen, een samenwerkingsverband van Nederlandse moskeeën. Maar ze komen er niet uit, blijkt enkele maanden later. De partijen hebben onoverbrugbare meningsverschillen over de inhoud en invulling van de opleiding. 

 

‘De verwachtingen van de betrokken partijen komen niet overeen,’ schrijven de drie onderwijsinstellingen in een verklaring. ‘Tijdens het proces bleken de ideeën over de educatieve invulling en de juridische haalbaarheid te ver uit elkaar te liggen. Hierdoor is het starten van een nieuwe bacheloropleiding per september 2025 niet haalbaar.’ 

 

Maatschappelijke opgave

De onderwijsinstellingen laten weten dat ze dat jammer vinden. ‘Wij betreuren deze uitkomst en blijven de maatschappelijke opgave van deze opleiding onderschrijven. De inzichten van de verkenning worden beschikbaar gesteld, mocht er in de toekomst een nieuw initiatief worden ondernomen.’ 

 

Het idee voor een hbo-bacheloropleiding tot imam is niet nieuw. Tussen 2006-2013 bood InHolland al een dergelijke opleiding aan. Dat stopte uiteindelijk, omdat er te weinig belangstelling voor was. De VU biedt nog wel een ‘Postacademische Islamitische Ambtsopleiding’ aan.