Onderzoek naar vitaliteit van senioren valt in de prijzen op Kennisparade HvA

15 maart 2024
Beeld:

HvA | Mohammed Benali en Esmee Biersteker temidden van de prijzen bij de Kennisparade 2024

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
15 maart 2024

Hoe zorg je dat ouderen de beweging en voeding krijgen die het best bij hen past? HvA-onderzoekers Mohammed Benali en Esmee Biersteker deden er onderzoek naar en kregen daarvoor de prijs voor Onderzoek van het jaar.

Op de Kennisparade, in theater De La Mar, zet de HvA ieder jaar haar onderzoekers en onderwijs in het zonnetje. Onderdeel van de dag is de verkiezing voor Onderzoek van het jaar. Vorig jaar won nog een onderzoek over de verwerking van afvalhout, deze keer kwamen twee onderzoekers van het lectoraat Urban Vitality als winnaar uit de bus. 

 

Mohammed Benali en Esmee Biersteker wilden weten wat ouderen individueel nodig hebben om sterk en gezond te blijven. Daarvoor analyseerden ze drie jaar lang welke training en voeding het best bij die ouderen past. Voor senioren is het niet zo eenvoudig om sterk en fit te blijven. Negentig procent van de ouderen beweegt onvoldoende, veertig procent eet te weinig. 

 

Sterk en zelfredzaam

In het ‘TEAMS’-project (Training en Eiwit Aanbeveling op Maat voor kwetsbare Senioren) analyseerden Benali en Biersteker daarom hoe belastbaar ouderen zijn en keken ze naar hun eetpatroon. Door daarover kennis te verzamelen, kun je beter adviezen op maat geven, is het idee. En dat kan mogelijk hun zelfredzaamheid vergroten. Driehonderd senioren deden eraan mee. 

 

De resultaten van het onderzoek worden gedeeld met professionals uit de zorg en ook met opleidingen, zodat de kennis in het curriculum kan worden opgenomen. De HvA bekroonde hun daarvoor met de juryprijs, ook kregen Benali en Biersteker de meeste stemmen van het publiek in de zaal. Met de jury- en publieksprijs zijn twee cheques van 1.500 en 500 euro gemoeid.

 

Op de tweede plaats (1.000 euro) eindigde het project ‘AI4Students’, waarin wordt onderzocht hoe HvA-afstudeerders ‘AI-ready’ de arbeidsmarkt opgaan. De derde prijs (500 euro) ging naar het onderzoek ‘Leren redeneren over maatschappelijke vraagstukken’, dat docenten handvatten wil bieden om leerlingen te laten nadenken over maatschappelijk gevoelige onderwerpen. FDMCI-decaan Frank Kresin deelde de prijzen uit.