Standbeeld Wibaut krijgt nieuwe sokkel en plek

16 juli 2018
Beeld:

Privéarchief Hans van Houwelingen

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
16 juli 2018

De Wibautstraat moet het een tijdje zonder zijn naamgever doen. Het beeld van de grote bouwmeester is zondag weggehaald. Hij krijgt een nieuwe sokkel en komt ook op een prominentere plek te staan.

‘Een zeepkistje.’ Zo omschrijft de Amsterdamse kunstenaar Hans van Houwelingen de sokkel waar oud-wethouder Floor Wibaut tot afgelopen zondag op stond. Ook de plek waar het beeld stond, op de brug over de Singelgracht bij het Weesperplein, was hem een doorn in het oog.

 

Nu is het bronzen standbeeld van de brug over de Singelgracht weggevoerd naar een bronsgieter in Groningen. Daar wordt het de komende maanden voorzien van een nieuwe, hogere sokkel, ontworpen door Van Houwelingen.

 

Zielig ventje

Floor Wibaut (1859 - 1936) was tussen 1914 en 1931 wethouder van de gemeente Amsterdam. Hij hield zich bezig met huisvesting en bouwde onder andere veel arbeiderswoningen. Vanwege zijn belangrijke rol in de Amsterdamse gemeentepolitiek werd hij ook wel ‘de machtige’ genoemd. ‘Maar de laatste tijd leek het standbeeld meer op een zielig ventje,’ zegt Van Houwelingen.

Beeld: Privéarchief Hans van Houwelingen | Het beeld wordt klaargemaakt voor vervoer naar Groningen

Dat was niet altijd zo: het beeld, in de jaren zestig ontworpen door Han Wezelaar, stond van 1967 tot 2007 pal voor het oude Wibauthuis. Maar toen dat werd gesloopt om er een nieuwe locatie van de Hogeschool van Amsterdam te maken, werd het beeld tijdelijk opgeslagen in een depot. In 2009 keerde het beeld op een andere plek terug, op de brug over de Singelgracht.

 

De afgelopen jaren pleitte Van Houwelingen ervoor dat het beeld naast een nieuwe sokkel zijn oude prominente plek terug zou krijgen. ‘Wanneer een beeld verplaatst wordt bij een verbouwing, denkt men vaak: “dat bronzen dingen zetten we daar neer, en verder is het wel best”. Maar bij een standbeeld zoals dat van Wibaut draait het niet alleen om het beeld zelf, maar ook om de sokkel, de locatie en de ruimte.’

Zijn pleidooi had succes: als Wibaut eind 2018 uit Groningen terugkomt, krijgt hij een plek op de middenberm aan de kop van de Wibautstraat, ter hoogte van de Mauritskade. Van Houwelingen is tevreden: ‘Van het beeld wordt weer een monument gemaakt.’

Beeld: Privéarchief Hans van Houwelingen | Van Houwelingen maakte in januari een kunststof model dat aantoont hoe het eruit komt te zien

Nog meer weten over Wibaut? Bekijk dan de video hieronder.