Collegegeld eerstejaars wordt gehalveerd

10 juli 2018
Beeld:

Peter Linke, cc via Flickr

Geplaatst door
Ellis Portier
Op
10 juli 2018

Studenten die in september 2018 aan hun studie beginnen, betalen de helft minder collegegeld. De rente op de studielening gaat wel omhoog.

Eerstejaars studenten betalen vanaf volgend jaar maar 1.030 euro aan collegegeld. Dit is de helft van het normale bedrag. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor een wet die het bedrag voor eerstejaars halveert. Studentenbonden zijn hier niet enthousiast over, omdat de rente op de studielening waarschijnlijk stijgt.

 

Voor 2015 kreeg iedere student een basisbeurs. Na invoering van het leenstelsel in 2015 moesten studenten dus ineens geld lenen om hun studie te bekostigen. Minder jongeren van wie de ouders niet gestudeerd hadden gingen daardoor studeren aan een hogeschool of universiteit.

 

Om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te bevorderen voor armere studenten wil dit kabinet het collegegeld voor eerstejaarsstudenten dus nu halveren. Bij de lerarenopleidingen geldt de halvering van het collegegeld zelfs voor de eerste twee jaar.

‘De studieschuld van armere studenten wordt alleen maar groter’

‘Grotere studieschuld’

Volgens het kabinet kost de halvering van het collegegeld 175 miljoen, maar de geplande verhoging van de rente van de studieleningen levert 225 miljoen op. Uiteindelijk betalen studenten dus meer, vinden studentenbonden. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn hier niet blij mee. ‘De studieschuld van armere studenten wordt alleen maar groter door de maatregel, terwijl angst voor schulden hun juist weerhoudt van de studie,’ zegt LSVb-voorzitter en UvA-student Geertje Hulzebos.

 

Ben jij van plan om volgend studiejaar te gaan lenen of ben je van plan minder geld uit te geven? Check hieronder onze tips om geld te besparen.