10 juli mag wat Jordi betreft een nieuwe nationale feestdag worden

19 juli 2023
Beeld:

Rosa Tromp | Jordi Frederiks

Geplaatst door
Jordi Frederiks
Op
19 juli 2023

Jordi (26) is net afgestudeerd als toegepast psycholoog, wat betekent dat hij gedag moet zeggen tegen de oude gewoontes van het studentenleven. Over oude gewoontes gesproken: soms is het goed als we daarmee breken. Sinds deze maand staat Jordi namelijk te springen van inspiratie.

Dit jaar hebben wij niet alleen nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar ook een nieuwe nationale feestdag: 10 juli. Vorige week maandag mag wat mij betreft de geschiedenisboeken in. Het was de dag dat Rutte aankondigde uit de politiek te stappen.

 

Hoe sympathiek de beste man er ook uitziet op zijn fiets naar werk, hij heeft niet bepaald veel successen geboekt tijdens zijn (gevallen) kabinetten. Maar: met het vertrek van Rutte is er licht aan het einde van de tunnel, geloof ik. Althans, zolang we onze stem laten horen bij de verkiezingen op 22 november.

 

Bij de vorige verkiezingen was er al een hogere opkomst onder de jongeren, dus ik heb goede hoop dat de opkomst dit jaar nóg hoger zal zijn. De verkiezingen in november kunnen cruciaal  zijn. Voor het eerst sinds 2010 hoeven politici niet meer te ‘strijden’ tegenover Rutte en kan er niet meer op hem gestemd worden. Er is eindelijk ruimte gekomen voor ander politiek geluid. Aan ons de verantwoordelijkheid om daarvoor te zorgen.

Laten we op 10 juli gewoon even normaal doen en geen actieve herinnering hebben aan onze fouten

Voorgaande generaties hebben ervoor gezorgd dat Rutte en de VVD aan de macht zijn gekomen. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel tragische dingen gebeurd in Nederland. Eerdere generaties hebben er een behoorlijk potje van gemaakt, waar ‘wij’ de dupe van zijn geworden. Laten we leren van die fouten en betere keuzes maken.

 

Laat ik vooropstellen: je mag stemmen op elke partij die je belangen behartigt. Iedere partij heeft (tot een bepaalde hoogte dan) iets te bieden. Maar er is één reden om te gaan stemmen waar ik allergisch van word. Dat is wanneer mensen zeggen: ‘ik stem op deze partij omdat mijn familie dat al jaren doet’, zonder op de hoogte te zijn waar ze precies voor kiezen.

 

Laat ons de traditie verbreken van eerdere generaties door niet meer te stemmen op een partij ‘omdat de familie dat doet’. Laten we stemmen op partijen die keuzes maken die wél bevorderend zijn voor het klimaat, Nederland en zijn inwoners. Zorg voor een kabinet dat Nederland weerspiegelt, want alleen dan kan er goed geregeerd worden. Overweeg eens om te stemmen op een vrouw of politicus van kleur.


De partij waarvan ik denk dat die dit kan waarmaken zou ik met liefde willen delen, maar ik vertrouw erop dat na al het gedoe met het gefaalde leenstelsel, studenten en pas afgestudeerden een weloverwogen keuze zullen maken. Hopelijk leren zowel de volgende als voorgaande generaties dan van ons. 


En als we dan elk jaar op 10 juli gaan reflecteren, komt het wel goed. Misschien kunnen we die dag ook in pak fietsen naar werk of rondlopen met een Nokia. Dat we een dag lang ‘gewoon even normaal’ gaan doen en geen actieve herinnering meer hebben aan onze fouten. Ik zie het wel zitten, wie doet mee?