Studenten iets minder tevreden over HvA, bestuur reageert teleurgesteld op NSE

31 mei 2023
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
31 mei 2023

Over zowel de inhoud van hun opleiding, hun docenten als de manier van toetsen zijn HvA-studenten net iets minder tevreden dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête 2023, die door bijna 16.000 HvA’ers is ingevuld.

Ieder studiejaar mogen studenten hun mening geven over hun opleiding in de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat is een grootschalig onderzoek van Stichting Studiekeuze123 naar de tevredenheid van studenten. In de NSE kun je op een schaal van 1 tot 5 aangeven wat je vindt van onder meer de sfeer, betrokkenheid en manier van lesgeven op je opleiding. 

 

Landelijk werd de enquête dit jaar door ruim 289.000 studenten ingevuld. De meesten zijn tevreden met de opleiding die ze gekozen hebben (73 procent), blijkt uit de enquête. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, al zijn hbo’ers wel een stuk minder vaak tevreden (67 procent) dan studenten aan de universiteit (80 procent). Hoe zit het op de HvA? 

Studenten worden over het algemeen minder uitgedaagd dan vorig jaar

Inhoud en niveau

Op de meeste onderdelen uit de enquête scoort de HvA voldoende. Studenten zijn over het algemeen tevreden over hun opleiding (3,53 op een schaal van 5). Wel wordt de hogeschool lager beoordeeld dan het landelijk gemiddelde en is de HvA iets slechter gaan scoren op vrijwel alle onderdelen uit de enquête, als je het vergelijkt met de NSE 2022.

 

Zo zijn HvA’ers – net als vorig jaar – weer iets minder tevreden over de inhoud en het niveau van hun opleiding. Ze worden minder uitgedaagd en zijn ook van het studiemateriaal en de kennis van docenten over het algemeen minder overtuigd. Positief is wel dat ze vaker ervaren dat er sprake is van gelijke behandeling. En de sfeer? Daarmee zit het bij de meeste opleidingen wel snor.

 

‘Teleurstelling’

Waarom studenten dat allemaal zo ervaren, wordt in het onderzoek niet uitgelegd: dat geeft namelijk alleen de statistieken weer. Die zijn niet zoals gehoopt, legt de HvA in een persbericht uit: ‘Het College van Bestuur neemt met teleurstelling kennis van de resultaten. Onze collega’s hebben het afgelopen jaar hard gewerkt en geïnvesteerd in goed onderwijs voor en begeleiding van onze studenten. Helaas heeft dit niet geresulteerd in een hogere gemiddelde waardering’. 

 

Ben je benieuwd hoe jouw specifieke opleiding dit jaar is beoordeeld? Alle scores van opleidingen en instellingen zijn via het dashboard van Studiekeuze123 met elkaar te vergelijken. Daar zie je ook of opleidingen het beter of minder goed zijn gaan doen dan vorig jaar.