Beeldig: spontane teksten, creaties en plaksels

23 mei 2023
Beeld:

Nina Bakker | Wie zijn de personen achter deze namen?

Geplaatst door
Nina Bakker
Op
23 mei 2023

In de rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Mooie, opvallende of juist lelijke dingen die je dagelijks ziet, maar waar je nooit echt naar kijkt. Zoals spontane artistieke uitspattingen en kreten, op schoolborden of lantaarnpalen. 

Oortjes in, metro uit, op naar de HvA. Elke dag in één rechte lijn naar je bestemming. Niet wetende dat er links van je op die prullenbak een gedicht geplakt is. En op de lantaarnpaal je een beest wordt genoemd. Oh, en laat die tekening op de eerste verdieping hangen, er wordt aan gewerkt! Overal om je heen zijn berichten, quotes, stickers en kleine creatieve uitbarstingen te vinden van mede-HvA’ers of mensen die studenten willen aanspreken. Want soms, moet je gewoon even wat kwijt. 

 

De oplettende kijker die het metrostation Weesperplein uit loopt, de brug van Weesperpoort over, ziet op de brugreling een klein fotoportret. Wie is dat? En waarom is deze foto op de brug geplakt?

Beeld: Nina Bakker

Loop je dichterbij het plaksel, dan zie je ‘@Elllajohn’ staan. En ga je het dan ook daadwerkelijk zoeken op Instagram, dan maak je kennis met hiphopartiest ‘Yuh Highness’ Ella John. Of ze student is (geweest) van de HvA is niet te achterhalen. Wel dat ze onder meer te horen was bij 101Barz. 

 

Na deze verborgen hiphopartiest loop je verder. Je wil even wat weggooien en dan zie je plots een gedicht. Geplakt op een prullenbak, bedolven onder wat vegen sigarettenas. Het is een rijm van Communicatiestudent Renske. De stickers laat ze achter onderweg naar studie en gaan over de dagelijkse dingen waar studenten zich misschien ook in kunnen vinden. Zoals brak zijn, geen motivatie hebben of de balans tussen studie, werk, vrienden en familie.

Beeld: Nina Bakker | Het leven moet je vieren

Nog even chillen op het randje bij het gras. Een sigaretje, of... Hier heeft duidelijk iemand gezeten die wel van een jointje hield en zich even liet gaan met witte stift. Hoe oud zou de tekening zijn? 

Beeld: Nina Bakker | De stonerplek

Tijd om te studeren. Binnen de hogeschool zie je dat successen gevierd worden. Je ziet tekencreaties; op de eerste verdieping van het Wibauthuis heeft iemand er echt wel tijd in gestoken. Het is zelfs een project waar nog aan gewerkt wordt. In een hoek van het Jacoba Mulderhuis is dat anders, daar ging iemand eerder voor een melige uitlaatklep. 

Beeld: Nina Bakker | Een geslaagd project
Beeld: Nina Bakker | Een tekenproject
Beeld: Nina Bakker | Piep?

Is het een oproep? Advies? Een kreet uit een dagboek? Een behoefte? Of is het een onderwerp waar een student mee aan de slag is? Hoe dan ook: de schrijver van dit briefje in de ruimte waar de minor International Journalism wordt gegeven, is in ieder geval geïnteresseerd in het vinden van liefde via internet.

 

Weer op een andere spot hangt de term ‘Niks Vintage’. Geen tweedehands kleding en alleen maar dure merken? Een insteek voor een nieuw ontwerp? De inhoud van een winkel? Wat de projecten ook zijn, soms begint het enkel met een idee op een post-it of uitgeknipte woorden uit een magazine. 

Beeld: Nina Bakker | Op zoek naar liefde?
Beeld: Nina Bakker | Niks vintage

Na het studeren schep je een luchtje. Je komt wat medestudenten tegen, alleen niet persoonlijk. Aangenaam kennis te maken: Kiran, Moximilion, Maryam en Anja waren hier. Nice to meet you. 

Beeld: Nina Bakker | Ontmoet je medestudenten

De dag zit erop. Je vertrekt weer richting huis. Misschien heb je nog een berg studiewerk die je moet doen. Of je moet echt nog naar de sportschool. Net op het moment dat je denkt dat je er écht geen zin meer in hebt, is er altijd nog de lantaarnpaal die jou regelrecht in ‘beastmode’ brengt. Je kan het. Je bent een beest. 

Beeld: Nina Bakker | Beastmode