Te weinig kandidaten voor verkiezingen bij vier deelraden van de HvA

9 mei 2023
Beeld:

Paul Disco

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
9 mei 2023

De verkiezingen voor de medezeggenschap op de HvA gaan deze week weer van start. Voor de centrale medezeggenschapsraad hebben zich dik vijftig studenten aangemeld, voor de deelraden een stuk minder: vier faculteiten hoeven dit jaar geen verkiezingen te houden. 

Het is weer bijna verkiezingstijd op de HvA. Vanaf komende donderdag kun je jouw stem uitbrengen op een medestudent die wat jou betreft mee moet denken over het beleid dat op de HvA gevoerd wordt, zowel in de centrale medezeggenschapsraad (CMR) als in de deelraad van jouw faculteit (zie kader). 

 

Impact

Maandag heeft het centraal stembureau van de HvA de definitieve lijst kandidaten bekendgemaakt. Voor de CMR hebben zich 53 studenten aangemeld. Genoeg dus voor het vullen van de raad, die plek biedt aan twaalf. Er is ook plek voor twaalf medewerkers in de CMR, maar daarvoor houdt de HvA pas in 2024 weer verkiezingen (medewerkers zitten niet een, maar twee jaar als medezeggenschapper in de raad). 

Wat is de medezeggenschap?

De HvA biedt studenten en medewerkers kans om mee te denken over het beleid, wat ook wel de ‘medezeggenschap’ wordt genoemd. Voor deze medezeggenschap worden jaarlijks verkiezingen gehouden, die vanaf komende donderdag 11 mei weer van start gaan.

 

Om mee te denken over het beleid dat HvA-breed wordt gevoerd is er de centrale medezeggenschapsraad (CMR). Daarin zetelen twaalf studenten en twaalf medewerkers, die tweewekelijks samen overleg voeren, stemmen over beslissingen en plannen kunnen aandragen om tot verbetering te komen. 

 

Daarnaast hebben alle faculteiten van de HvA een deelraad. Daarin denken studenten en medewerkers na over zaken die binnen die specifieke faculteit van belang zijn, zoals de begroting. Alle medezeggenschappers heten sinds dit jaar ‘impactmakers’. 

Voor de deelraden van de zeven faculteiten van de HvA blijkt minder animo. Bij vier van de zeven faculteiten (Bewegen, Sport & Voeding; Gezondheid; Maatschappij & Recht; Onderwijs & Opvoeding) vinden dan ook geen verkiezingen plaats: kandidaten die zich hebben aangemeld, belanden automatisch in de raad. 

 

Weinig belangstelling

Het aantal kandidaten verschilt weinig ten opzichte van vorig jaar. Het roept de vraag op of het de HvA gaat lukken studenten dit keer wél warm te maken voor de verkiezingen. In 2022 stemde bijvoorbeeld maar een derde van de medewerkers en slechts 2,6 % van de studenten op een kandidaat voor de CMR.

 

Dat moet anders, vindt ook het kabinet, dat signaleert dat de medezeggenschap in heel Nederland weinig belangstelling geniet. Hogescholen en universiteiten moeten uitvinden hoe ze hun studenten naar de stembus krijgen, want de afgelopen jaren lijkt het steeds minder studenten iets te kunnen schelen. Tot en met 2025 krijgt de HvA dan ook 170.000 euro per jaar om de betrokkenheid bij de medezeggenschap te vergroten. De definitieve kandidatenlijst voor de centrale medezeggenschapsraad en faculteitsdeelraden vind je hier, door in te loggen met je HvA-account. De verkiezingen beginnen 11 mei en duren tot en met 26 mei, waarna bekend wordt wie een plekje in de centrale en facultaire medezeggenschapsraden hebben. 

 

HvanA gaat de komende weken in gesprek met enkele student-kandidaten die graag als medezeggenschapper mee willen denken over het beleid binnen de HvA. Wat motiveert hen en wat willen zij zien veranderen aan de hogeschool?