Julia juicht – en heeft het zwaar met haar alcoholvrije maand

22 maart 2023
Beeld:

Daniël Rommens | Julia Kroonen

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
22 maart 2023

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (22) voor het vierde jaar naar de HvA om te studeren. Terug naar de grote stad, na een lange tijd achter de laptop in haar slaapkamer; Julia schrijft het allemaal op. Deze maand laat ze de drank staan, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. 

Geen kater, niet dronken per ongeluk iets doms tegen een politieagent zeggen: een maandje geen alcohol drinken klonk best goed. Ik had er ook het volste vertrouwen in dat ik het vol zou kunnen houden. Maar nu ik drie weken bezig ben, kan ik alleen maar denken: is het al april?

 

Iedereen weet: alcohol is slecht voor je gezondheid. Een keer mijn lichaam goed detoxen leek me daarom een goed idee, zeker gezien de stress die ik nu heb over mijn scriptie. Dry January had ik gemist, dus dan maar mijn eigen Dry March. Precies drie weken geleden, op 1 maart, ruilde ik het alcoholische leven in voor een tijdelijk bestaan vol ranja en cola.

Precies drie weken geleden, op 1 maart, ruilde ik de alcohol in voor een tijdelijk bestaan vol ranja en cola

Doordeweeks gaat dat tot nu toe perfect, want ’s avonds in bed trek ik normaal gesproken geen fles vodka meer open. Maar in het weekend is het lastiger. Zo vroeg ik me de eerste week af of ik wel kon stappen. Zonder alcohol zou het misschien lastiger worden het vol te houden tot vier uur ’s nachts. Plus: dronken mensen zijn irritant. Zou het voor mij dan wel gezellig zijn? Het leek me beter het weekend thuis te blijven.

 

Het vervangende plan: samen met mijn vriend Netflix kijken en verschillende alcoholvrije biertjes te proeven. Eenmaal in de supermarkt bleek er nauwelijks alcoholvrij bier te zijn. Ja, eentje, een Lowlander. En natuurlijk de standaardbieren. Irritant, want ik wilde speciaalbier. Iets proeven wat ik nog niet ken. Het wijnschap haalde al helemaal het bloed onder mijn nagels vandaan: aperitieven, droge wijnen, zoete wijnen, bubbels…

 

Waar was het labeltje ‘alcoholvrij’? Moest ik echt al die honderd wijnflessen bekijken om te zien of er 0.0 op stond? Afijn, na goed zoeken vond ik twee flessen en kon de Netflix-avond beginnen. Helaas was ik na één slok opnieuw teleurgesteld: de wijnen waren niet te zuipen. Wát een zoete troep. Ik had net zo goed de ranja van beneden kunnen pakken. De flessen gingen door de gootsteen. Ik moest dus alsnog cola drinken, waar ik gezien het koolzuur na twee glazen genoeg van had.

Ik hoef echt niet ieder weekend dronken te zijn, maar alcoholvrij leven is wel echt moeilijk

Ellende, maar overleefd. Vorige week gaf ik het echter wel bijna op. Ik kreeg plotseling enorme zin in een espresso-martini. Ik moest en zou er eentje hebben, maar de cocktailkaart zag er precies hetzelfde uit als het bier- en wijnschap in de supermarkt: weinig alcoholvrije opties. Ik hoef echt niet ieder weekend dronken te zijn, maar een wijn-, bier- of cocktailavond vind ik gewoon léúk. Is dat alcoholvrije leven nou echt zo moeilijk?!

 

Nog één week te gaan. Godzijdank heb ik inmiddels een alcoholvrij wijntje gevonden dat redelijk bevalt. Maar deze maand was wel veel leuker geweest als er meer (lekkere) alcoholvrije opties zouden bestaan. Misschien wil het universum me gewoon zeggen dat ik álles wat lijkt op alcohol moet laten staan en moet inruilen voor fris. Hoe dan ook ben ik ervan overtuigd dat ik deze maand vol ga houden, want ik snak niet naar dronkenschap. Al durf ik niet te beloven dat ik april niet feestelijk in ga luiden met een echte fles bubbels.