Nieuwtje: pilot met bindend studieadvies na twee jaar gaat voorlopig niet door

10 maart 2023
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
10 maart 2023

Een geplande pilot met het bindend studieadvies (bsa) kan voorlopig niet doorgaan op de HvA. De hogeschool wilde studenten vanaf september de kans bieden om het bsa pas na het tweede studiejaar te halen, maar dat mag pas als de wet is aangepast door de minister. 

Het idee was dat HvA-opleidingen vanaf september 2023 mee zouden kunnen doen aan de zogeheten ‘Pilot bsa in tweede jaar’. Studenten zouden dan pas na twee in plaats van één studiejaar het bindend studieadvies (bsa) hoeven halen. Dat zou voor meer rust moeten zorgen in het eerste studiejaar.  

 

Het bsa bepaalt namelijk dat studenten met hun opleiding moeten stoppen wanneer ze niet genoeg punten halen. Opleidingen zijn verplicht het advies aan het eind van het eerste studiejaar te geven. Dat mag (nog) niet na het tweede jaar, want daarvoor moet de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) worden aangepast. Maar juist daar komt het vooralsnog niet van.

 

Wet in de weg

Pas als minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap de wet heeft aangepast op dit punt, wordt het mogelijk het studieadvies uit te stellen. Bij de HvA was de verwachting dat dit op tijd klaar zou zijn. Inmiddels rekent de hogeschool dat de pilot zeker niet voor 2024/25 kan beginnen, volgens een woordvoerder. 

 

Vanaf september kunnen opleidingen nog wel meedoen met een ander bsa-experiment, door te kiezen voor het ‘dringende’ studieadvies, dat minder streng van aard is. Een opleiding kan na een jaar dan wel het advies geven om bij weinig punten met de opleiding te stoppen, maar dat hoeft dan niet per se. Welke opleidingen voor die overgebleven formule gaan, moet de komende maanden duidelijk worden.

 


In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.