Julia juicht – en begint ‘suffe’ apparaten op hun waarde te schatten

8 maart 2023
Beeld:

Daniël Rommens | Julia Kroonen

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
8 maart 2023

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (22) voor het vierde jaar naar de HvA om te studeren. Terug naar de grote stad, na een lange tijd achter de laptop in haar slaapkamer; Julia schrijft het allemaal op. Deze week is iets in haar onherroepelijk veranderd: Julia wordt ineens enthousiast van huishoudelijke apparaten.  

‘Dit is het beste cadeau dat ik óóit gekregen heb’, zei ik dankbaar toen ik het uitpakte. Alleen al om zijn mooie, ronde design kreeg het meteen een prominente plek op mijn nachtkastje. Afgelopen week, op mijn tweeëntwintigste verjaardag, werd ik voor het eerst enthousiast over een huishoudelijk apparaat. 

 

Normaal gebruikte ik de standaard wekker op mijn iPhone om wakker te worden. Het maakte niet uit welk deuntje ik koos, ze waren allemaal net zo irritant en zorgden dat ik iedere ochtend razend chagrijnig wakker werd. Misschien dat een fysieke wekker mij uit dit lijden kon verlossen, dacht ik, al viel zo’n apparaat wel in de cadeaucategorie strijkijzer, staafmixer en stofzuiger. Wanneer je enthousiast wordt van huishoudelijke apparaten, is er iets flink mis. Althans, dat dacht ik.

Plots hoorde ik mezelf aan tafel zeggen dat ik ‘later echt een Quooker wil’

Met de gloednieuwe wekker op mijn nachtkastje ging ik zonder het te weten een levensveranderende nacht tegemoet. De wekker bleek namelijk een gigantisch succes. Om te weten hoe laat het is, hoefde ik nu niet meer in het donker te tasten naar mijn telefoon. En de tune van de wekker is het beste geluid ooit, namelijk het fluiten van vogels.

 

Ik werd dus tot over mijn oren verliefd op het apparaat. Al ging die verliefdheid ook gepaard met bezorgdheid. Want is het wel normaal om zo blij te zijn met een huishoudelijk apparaat? Ik heb het nog nooit iemand van mijn leeftijd horen zeggen. En het bleef niet bij de wekker. Zo hoorde ik mezelf aan tafel zeggen dat ik ‘later echt een Quooker wil’. Nooit meer op de waterkoker hoeven wachten, maar gewoon hup, binnen twee seconden heet water hebben. Voor mij klonk het als de hemel, want ik ben ontzettend ongeduldig.

Hoog op mijn verlanglijstje staat – ja, jullie mogen het allemaal weten – een robotstofzuiger

Zou het voor anderen ook zo zijn? Denken zij bij een droomhuis ook aan een kraan of toch aan een leuk rood geverfde muur, prachtige antieke boekenkast of mooie veranda? En wat zouden ze vinden van een kruimeldief? Dat vind ik namelijk echt een handig ding. Licht en compact, waardoor je bij kruimels niet die zware stofzuiger uit de kast hoeft te sjouwen. Een apparaat waar je veel plezier van kan hebben, al zou ik dat nooit hardop uitspreken. Want dan ben ik suf.

 

Ik schaam me er wel een beetje voor dat ik zo blij kan worden van huishoudelijke apparaten. Ik heb geen idee hoe het komt. Alsof de wereld denkt dat ik een huisvrouw ben zonder hobby’s die nooit het huis uit komt. En dat terwijl ik door die megafantastische wekker júíst het huis uit kom. Zit het in mijn hoofd of ligt hier echt een taboe op? Ik hoor nooit iemand fascinerend praten over zijn vaatwasser, maar als je ineens zonder moet besef je: het ding is een godsgeschenk. Hoog op mijn verlanglijstje staat daarom – ja, jullie mogen het allemaal weten – een robotstofzuiger. Hoef ik nooit meer mijn kamer te stofzuigen. Want geef toe: hoe chill klinkt dat?