Een goed begin van 2023: deze recepten zijn lekker, goedkoop en simpel

9 januari 2023
Beeld:

Teun Bugera

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
9 januari 2023

Lekker eten koken hoeft echt niet moeilijk te zijn. HvA-studenten Teun Bugera en Jitkse IJlstra hebben twee makkelijke, gezonde én vegetarische recepten voor je bedacht. Hiermee zet jij binnen no time een voedzame maaltijd op tafel.

Recept: gnocchi met pastinaak, geitenkaas en walnoten

Door Teun Bugera

Beeld: Teun Bugera

Teun studeert Cyber Security aan de HvA, maar staat in zijn vrije tijd graag in de keuken. Hij werkte lange tijd als kok in een restaurant. Van dit recept wordt Teun in de herfst en winter helemaal gelukkig. Het is makkelijk en snel te maken, én vegetarisch en gezond. Ook qua prijs is het voordelig: als je de groenten bij de groenteboer of op de markt haalt in plaats van de Albert Heijn kan het nog goedkoper.

 

Ingrediënten voor 4 personen

- 200gr flespompoen         

- 800gr pastinaak                     

- 125gr geitenkaas

- 800gr gnocchi                       

- 25gr peterselie                      

- 50gr walnoten

- takje verse rozemarijn (gedroogd of tijm kan ook) 

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en zet een pan met water op voor de gnocchi. 

2. Maak de pompoen en pastinaak schoon, en snij in blokjes. Pel en plet de knoflook zodat hij grof blijft. Snijdt de rozemarijn fijn.

3. Verdeel de gesneden groenten over de ovenschalen (houd de pastinaak en pompoen van elkaar gescheiden). Smeer de groenten in met olie en breng ze op smaak met zout, peper en rozemarijn. Stop bij de pompoen de stukjes knoflook. Rooster de groenten gaar in de oven (20 min ongeveer).

4. Zet de oven uit en haal de pompoen eruit maar laat de pastinaak nog in de oven zodat hij warm blijft. Pureer de pompoen tot een saus, gebruik hier een blender of staafmixer voor. Voeg beetje bij beetje een scheutje water toe aan de pompoen, zodat er een fluweelzachte saus ontstaat.

5. Controleer of de saus op smaak is (die van mij had nog een beetje zout en peper nodig). Doe de saus in een grote koekenpan. 

6. Voeg een grote schep zout toe aan het pasta kookwater. Doe de gnocchi in het water voor 3 tot 4 minuten (als de gnocchi gaat drijven is het gaar). Voordat je de gnocchi afgiet, pak een lepel water van de gnocchi en voeg dit toe aan de pompoensaus.

7. Giet de gnocchi af en voeg toe aan de koekenpan. Zet het vuur aan en roer de gnocchi met de saus nog 1 à 2 minuten door. Hierdoor bindt de saus en neemt de gnocchi de smaak van de saus op.

8. Schep als eerste de gnocchi in een diep bord, vervolgens de pastinaak. Garneer het bord met peterselie, stukjes geitenkaas en de walnoten. 

 

Recept: Fried rice met crispy tofu

Door Jitske IJlstra

 

Jitske IJlstra is student Voeding & Diëtetiek en groot liefhebber van koken. Toen ze een baby was zette haar moeder haar al in een wipstoel op het aanrecht om mee te kijken. Haar studie helpt bij deze passie. Dit recept is makkelijk, snel, voedzaam, goedkoop en vegetarisch (zelfs veganistisch als je veganistische kimchi gebruikt!). De ingrediënten zijn op gevoel, dus neem het vooral niet te nauw, maar doe er in wat je lekker vindt.

 

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de crispy tofu:

400 gram tofu

2 el sesam- of zonnebloemolie

2 el sojasaus

2 el maizena

 

Voor de fried rice:

1 el sesam- of zonnebloemolie

1 ui

2 tenen knoflook

800-1000 gram gemengde groenten uit het vriesvak

300 gram (zilvervlies)rijst, gekookt

2- 4 el gochujang of sriracha, afhankelijk van hoe pittig je het wil

2 el sojasaus

 

Optionele toppings:

Kimchi

Sesamzaad

Citroensap

 

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Knijp zachtjes in de tofu om overtollig vocht te verwijderen en dep deze droog.
3. Snijd de tofu in blokjes en meng deze met de sojasaus en de olie. Hussel als laatst de maïzena er doorheen. Verdeel de tofu over een met bakpapier beklede bakplaat en zet in de oven. Na 15 minuten hussel je de tofu en zet je het terug in de oven voor nog eens 15 minuten.
4. Snipper intussen de ui en snijd de knoflook fijn.
5. Fruit de ui en knoflook kort in een wok op hoog vuur. Na een halve minuut doe je de groenten erbij. Wok dit voor ongeveer 5 minuten. Hierna doe je de gekookte rijst, gochujang/sriracha en sojasaus in de pak. Wok dit nog ongeveer 3 minuten. Tot slot voeg je de tofu bij de fried rice en kun je opscheppen. Top met jouw favoriete toppings en eet smakelijk!